Det är inte utan att migrationsminister Tobias Billström framstår som pressad att ta fajten om Sverigedemokraternas röster. Foto: SUVAD MRKONJIC
Det är inte utan att migrationsminister Tobias Billström framstår som pressad att ta fajten om Sverigedemokraternas röster. Foto: SUVAD MRKONJIC

Fegt, Moderaterna

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Moderaternas åttapunktsprogram för att förändra invandringspolitiken fastnar i symbolfrågor. Partiet missar därmed det allvarligaste hindret för integrationen: den slutna arbetsmarknaden och diskrimineringen. Samtidigt lägger man det oroväckande förslaget om att kunna dra in svenska medborgarskap.
Det är inte utan att migrationsminister Tobias Billström framstår som pressad att ta fajten om Sverigedemokraternas röster. Därmed inte sagt att man ska undvika att tala om problemen i integrationspolitiken. Lars Ohlys naiva reaktion på Moderaternas utspel, att man borde "lösa problemen genom att integrera invandrarna i de välgödda överklassområden som i dag är segregerade", visar att debatten behöver hyfsas.

Men det är förbluffande
att Moderaterna inte håller sig till det väsentliga: Trösklarna till arbetsmarknaden är för svårforcerade, både på grund av främlingsfientlighet och sådant som höga ingångslöner och LAS. I stället väljer partiet att enbart fokusera på invandrarna som problem och skärpa kraven på dem.
Vissa av detaljfrågorna i programmet, som att bli mer restriktiv med att ersätta "borttappade" pass, är tämligen okontroversiella. Däremot är förslaget att dra in medborgarskapet för dem som fått det på falska grunder en dörr som inte bör öppnas. Enligt den statliga utredningen "Omprövning av medborgarskap" (SOU 2006:2) är detta ett relativt marginellt problem. Hur ska man definiera vad som är "felaktiga grunder"? Risken för godtycke är stort. Det är inte värt att riskera att ett medborgarskap dras in för lättvindigt, bara för att stoppa det fåtal individer som lyckats muta eller hota sig till detta.
Fixeringen vid "startkontrakt" är också märklig. Visst kan sådana, om de utformas på rätt sätt, vara goda pedagogiska verktyg som en del av introduktionen för invandrare. Särskilt efter att Moderaterna nu tonat ner de tidigare sunkiga resonemangen om att lära ut "svenska värderingar". Men kontrakt löser inte ens en skärva av integrationsproblematiken.

Förslaget att slopa Ebo, att invandraren får bosätta sig var den vill, leder även det fel. Det är naturligt att nyanlända invandrare till en början söker sig till områden där det finns landsmän och släktingar. Arbetslinjen är bra, men det behövs ingen särskild för invandrare. Alla som inte inom rimlig tid flyttar dit jobben finns ska få sanktioner i form av sänkta eller indragna bidrag.
Det är en besvikelse att Moderaterna gräver ner sig i detaljfrågor i invandringspolitiken, när de främst borde stå upp för en öppnare arbetsmarknad.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag