Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fas 3 är en svår nöt att knäcka

Sorglig historia. Fas 3 hanterar i dag 35 000 långtidsarbetslösa. Försvinnande få lämnar Fas 3 för arbete. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Tommy Pedersen

Fas 3 är en sorglig historia. Jobb- och utvecklingsgarantins slutstation, som regeringen förgäves har döpt om till det bättre klingande "sysselsättningsfasen", hanterar i dag 35 000 långtidsarbetslösa.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Försvinnande få lämnar Fas 3 för arbete, trots att arbetsgivare som anställer deltagarna får 85 procent av lönekostnaden täckt av staten. De enda som haft glädje av Fas 3 är de i många fall oseriösa företag som tjänat stora pengar på att ta hand om deltagarna, vars tid ofta bara fördrivs.

Fas 3 är regeringens påfund. Men program med samma syfte - att på något sätt hantera dem som står längst bort från arbetsmarknaden - har funnits i decennier, under namn som ALU, OTA, API och plusjobb. Liksom Fas 3 har de fört ytterst få närmare den reguljära arbetsmarknaden men frustrerat desto fler med arbetsuppgifter som upplevts som meningslösa.

Med tanke på Socialdemokraternas långa egna erfarenhet av misslyckade försök att lösa det problem som ligger till grund för Fas 3 kunde man tro att partiet skulle inse hur svårt det är. Men minnet är uppenbarligen kort. I valrörelsen låtsas S att Fas 3-problematiken kan lösas med ett pennstreck. I veckan lanserade partiet förslaget att 6 000 personer ska flyttas ur Fas 3 för att i stället få arbete i skolan, och där bland annat hantera administration. Ytligt sett kan det låta som ett klokt förslag som slår två flugor i en smäll genom att ge jobb åt långtidsarbetslösa samtidigt som lärarnas pappersbördor lättar.

Men deltagarna i Fas 3 har i genomsnitt varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i sju år, enligt Statskontoret. Mer än var tredje deltagare har någon form av funktionshinder och lika många saknar fullständig gymnasieutbildning.

Lärarnas administrativa arbete upplevs som krångligt av många utbildade lärare. Risken är påtaglig att de 6 000 långtidsarbetslösa blir en börda för skolorna snarare än en hjälp. Det kommer att krävas stora resurser för att utbilda och handleda dessa människor, som inte arbetat på åratal. Skolan ska fokusera på att utbilda elever, inte kompetensutveckla långtidsarbetslösa.

Det är förståeligt att Socialdemokraterna vill exploatera det ökända Fas 3 i valrörelsen. Men det är också synd. Oavsett vilken regering som vinner valet kommer det bakomliggande problemet att finnas kvar. Och i stället för att dutta fram och tillbaka med olika åtgärdsprogram borde partierna över blockgränserna hitta stabila lösningar.

Att ge långtidsarbetslösa arbete inom välfärdssektorn är i sig ingen dålig idé. Men arbetet bör bestå av enkla sysslor som inte utförs i dag, så att arbetstillfällen inte trängs bort och så att de som genomför arbetet kan vara relativt självgående. Ersättningen ska givetvis vara dräglig men inte kollektivavtalsenlig.

När krutröken har lagt sig efter valet borde regeringen och oppositionen börja förhandla om saken.