Sverige ligger högt på många internationella rankinglistor. Men det är ingen garanti för att vi gör det också om fem eller tio år. Foto: HANS T DAHLSKOG / DAHLSKOG HANS T PB PRESSENS BILD
Sverige ligger högt på många internationella rankinglistor. Men det är ingen garanti för att vi gör det också om fem eller tio år. Foto: HANS T DAHLSKOG / DAHLSKOG HANS T PB PRESSENS BILD

Fantastiska Sverige - värt att vara rädd om

Publicerad

Grattis, svenskar! Sverige är ett av världens bästa länder att leva i. Just därför bör vi vara rädda om denna plats på jorden.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Rankinglistorna talar sitt tydliga språk. Sverige är ett framgångsrikt land - på många områden rentav ett av de mest lyckade i världen.

Enligt en unik studie som publicerades förra året i ansedda The Lancet är Sverige världens tredje bästa land i fråga om livskvalitet. Bara Island och Singapore presterar bättre när 33 olika faktorer vägs samman, däribland tillgång till rent vatten och social jämlikhet.

Sverige har också blivit utsett till "världens godaste land", det vill säga det land som bidrar mest positiv till resten av världen, liksom det land som åtnjuter bäst rykte i världen. 

Nyligen utnämndes Sverige till världens bästa land för kvinnor av US News & World Reports. Enligt samma rankning är vi också världens bästa land för barn. I huvudklassen där alla faktorer vägs samman slutade Sverige på en sjätteplats.

Även svensk ekonomi imponerar på omvärlden. Enligt amerikanska Forbes är Sverige världens bästa land att driva företag i. World Economic Forum listar Sverige som världens sjätte mest konkurrenskraftiga ekonomi. Hade det inte varit för vårt skattesystem och restriktiva arbetsmarknad skulle vi ha hamnat ännu högre upp på listan.

För uppfinningsrikedomen är det inget fel på. Sverige kniper guldmedaljen inom EU i grenen innovation och silver i VM efter Sydkorea, enligt EU-kommissionens index European Innovation Scoreboard samt Bloombergs globala ranking.

Sverige ligger dessutom i den absoluta toppen när det kommer till minst korrupta länder i världen. Enligt Transparency International hamnar Sverige på en fjärdeplats

Listan kan givetvis göras ännu längre. Det råder ingen tvekan om att Sverige är ett av världens bästa länder att leva i, även om vi svenskar har sjunkit ner till en tionde plats på listan över lyckligaste folk. 

Det går givetvis att plocka fram ett antal mindre smickrande rankingar också. Det räcker att nämna Pisamätningen för att förstöra feststämningen.

Men faktum är att Sverige tillsammans med övriga Norden har lyckats skapa extremt framgångsrika samhällsmodeller. De bygger på en unik kombination av välfärd, individuell frihet, frihandel och konkurrenskraftiga ekonomier. Det är ingen slump att Barack Obama blev djupt fascinerad av Norden.

En del drar slutsatsen att vi både har råd och en moralisk skyldighet att sätta allt detta på spel. Det är att dra helt fel slutsats. Tvärtom måste vi i Sverige och övriga Norden inse att vi utgör ett litet hörn på jorden präglat av exceptionell livskvalitet. Det gör oss sårbara på många sätt. 

Därför måste alla hot och kriser tas på största allvar och mötas i tid. När skolresultaten sjunker, integrationen misslyckas och så vidare gäller det att agera resolut. 

Att vi toppar många rankingar i dag är ingen som helst garanti för att vi gör det om fem eller tio år. 

 

Läs också: Därför bör du vara orolig över ekonomin

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag