LJUS FRAMTIDSTRO. Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg tror på bättre tider och förutspår sänkta skatter och lägre statsskuld. Foto: Robban Andersson
LJUS FRAMTIDSTRO. Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg tror på bättre tider och förutspår sänkta skatter och lägre statsskuld.  Foto: Robban Andersson

Fantasilöst

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Sveriges framtid ser ljus ut i prognoserna. Inte så pass att statsministern bär solglasögon i vintermörkret, men han flaggar i alla fall för ett femte jobbskatteavdrag. Han tror att detta vallöfte kan uppfyllas vid årsskiftet.
Vid det laget har drygt 80 miljarder kronor satsats på jobbskatteavdragen. De pengarna är välinvesterade. Människors frihet ökar och det är väl belagt att avdragen minskar utanförskapet på arbetsmarknaden.
Men enligt OECD, och många andra, har det redan blivit så pass lönsamt för låginkomsttagare att arbeta att ytterligare avdrag inte kommer att ha någon stor effekt.
Isbrytningen har redan skett. Och med tanke på hur mycket finansiellt krut som redan lagts på att bekämpa utanförskapet, borde regeringen även ta sig an andra samhällsproblem.
Men statsministern verkar inte se någon ände på jobbskatteavdragen. I "Rapport" i helgen avslöjade han att han även vill genomföra ett sjätte. Samtidigt är Anders Borg fast besluten att sänka statsskulden till 20 procent redan 2014. Genomförs två nya jobbskatteavdrag den här mandatperioden är reformpengarna i stort sett slut.

De övriga allianspartierna gör rätt i att protestera mot fixeringen vid nya jobbskatteavdrag. Men deras egna önskemål om hur pengarna ska fördelas är varken klokare eller mindre förutsägbara. Kristdemokraterna vill, förstås, sänka skatten för pensionärer ytterligare. Det är inte precis vad Sveriges framtida ekonomi behöver. Centerpartiet är fixerade vid generella sänkningar av arbetsgivaravgiften, vilket kostar betydligt mer än det smakar.
De enda som är något vettigt på spåren i den här debatten är Folkpartiet, vars ekonomiskpolitiska talesman Carl Hamilton vill prioritera slopad värnskatt och satsningar på infrastruktur.
I alliansens valmanifest listades ett antal ekonomiskt skadliga skatter som på sikt bör slopas, och i toppen låg värnskatten. Om det nu finns ytterligare reformutrymme är det betydligt klokare att göra slag i den saken än att satsa på nya jobbskatteavdrag. Det har redan blivit betydligt mer lönsamt för låg- och medelinkomsttagare att arbeta mer.

Svenska höginkomsttagare
jobbar där-emot lite internationellt sett. Det finns en stor ekonomisk potential i att de går upp i arbetstid.
Regeringen måste också göra långsiktiga investeringar som försäkrar att den goda ekonomiska utvecklingen fortsätter. Infrastrukturen är hopplöst eftersatt. För varje år som går utan att järnvägsnätet grundligt rustas upp blir kaoset värre och dyrare. Det behövs också pengar till att skapa en a-kassa som är allmän och obligatorisk. Moderaterna bör vidga sina vyer. Politiken måste vara större än jobbskatteavdrag och tävlan i att ha lägst statsskuld.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag