Foto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Falsk trygghet ingen lösning

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Anders Behring Breivik tillverkade en bomb som innehöll konstgödsel med hög halt av ammoniumnitrat. Ett av de två vapen han massmördade med på Utöya var halvautomatiskt.
Genast börjar politiker tala om att förbjuda halvautomatiska vapen och reglera handeln av konstgödsel ännu mer.
"Jag tror att reglerna behöver skärpas", kommenterade justitieminister Beatrice Ask i Ekot när hon fick frågor om konstgödsel.
"Vi ska naturligtvis se till att reglerna är så tydliga som möjligt och så restriktiva som det bara går, för att förhindra att det i alla fall är enkelt att få tag på dem", sa Ask apropå vapen.
Den moderata justitieministern känner sig säkert tvungen att säga något som visar att regeringen gör allt för att för- hindra att terrordåd som det i Norge inträffar i Sverige. Problemet är att fler regler och skärpt kontroll knappast skulle göra någon nytta, bara skapa byråkratiska kostnader. I alla fall när det gäller konstgödsel.

Det finns redan EU-regler som säger att bara jordbruksföretag och andra som har yrkesbehov av gödsel med mycket ammoniumnitrat får köpa. Det handlar om 70 000 bönder bara i Sverige. Att registrera deras köp hindrar ingenting, att kräva en gedigen personundersökning av varenda människa som jobbar i lantbruket - och de är ännu fler - är ogörligt.
Register och intyg skulle samlas i oanvändbara högar. Dessutom skulle det finnas gott om nätförsäljare som skulle gå vid sidan av alla regler.
Redan nu finns larmfunktioner. Norska motsvarigheten till Säpo fick en namnlista från Interpol som gjort tullkontroll. Behring Breivik var ett de 50-60 namnen på listan, han hamnade där för att han köpt kemikalier från Polen. Polisen kollade om de hade något annat på honom och lät saken bero när de inte fann något.
Här talar vi om en begränsad informationsmängd som inte ledde till handling. Kan då någon på allvar tro att en informationsflod om konstgödselinnehav och hantering skulle vara ett effektivt sätt att förhindra terrordåd?

Vad det gäller vapen låter sig "restriktiva som det bara går" sägas. Men svenskar är liksom norrmän och finnar jägare. Det är en del av den svenska kulturen. Inte för att alla jagar, men betydligt fler än som dansar folkdans. Var elfte vuxen svensk har vapenlicens. Tillsammans har de två miljoner vapen.
De drakoniska vapenregler som skulle ha kunna stoppa Anders Behring Breivik kan inte uppfinnas med mindre än en kulturrevolution. Men att förbjuda jakt och skytte som hobby är varken önskvärt eller möjligt.
Det är begripligt att politiker vill visa sig handlingskraftiga. Men många gånger är den enda rimliga handlingen att nöja sig med att tala, att understryka att politiker inte kan förhindra alla olyckor och illdåd.
Den falska trygghet som skapas av ogenomtänkta lagändringar är farligare än det hot som skulle bekämpas.
Kvällspostens ledarredaktion

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag