Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fäll Trump och skriv historia

Efter förra veckans attack ställer talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, Donald Trump inför riksrätt - igen.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Republikanernas ledare i senaten stöder åtalet, enligt uppgifter till New York Times.
Foto: ERIN SCOTT / POOL VIA CNP / SPLA / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Donald Trump planerar enligt uppgift att benåda sig innan han lämnar över till Joe Biden nästa onsdag.
Foto: DELCIA LOPEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s senat bör göra det enda rätta och avsätta presidenten.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

USA:s representanthus har åtalat Donald Trump för ”anstiftan till våld mot USA:s regering” efter förra veckans stormning av kongressen.

Onsdagens besked kommer inte som någon chock men är likafullt historiskt. Ingen tidigare president har ställts inför riksrätt två gånger eller för den delen efter att ha röstats bort i ett val. 

Det har också en helt annan tyngd än åtalet som väcktes mot Trump 2019, efter att han pressade Ukrainas president att utreda Joe Biden inför valkampanjen i fjol. 

Då röstade Demokraterna för och Republikanerna mot, med senatorn Mitt Romney från Utah som enda undantag.

Nu har den republikanska fronten krackelerat. Totalt 10 republikaner i representanthuset står bakom riksrätten, däribland gruppledaren Liz Cheney. 

Det är förvisso beklämmande få, men gör samtidigt åtalet till det mest partiöverskridande i USA:s historia. 

Enligt uppgift har även partiets ledare i senaten Mitch McConnell tagit ställning för riksrätt privat, vilket spelar stor roll för utfallet. 

Det är representanthuset som åtalar presidenten, men senaten som dömer. Fällande dom fordrar två tredjedelars majoritet, vilket i praktiken kräver att 17 republikanska senatorer gör gemensam sak med Demokraterna – och det behöver inte ske innan Trump lämnar Vita huset nästa onsdag.

Senatorerna borde göra det enda rätta och rösta för att avsätta presidenten. 

Sannolikt väntar de till Trump eventuellt försöker benåda sig själv – det ryktas om nästa tisdag, alltså dagen innan han lämnar. 

Sannolikt väntar de till Trump försöker benåda sig själv.

Man kan invända att Trump endast har en vecka kvar, att ännu en riksrättsprocess skärper de redan existerande politiska spänningarna ytterligare, att USA befinner sig mitt i en pandemi och att kongressen borde fokusera på att hjälpa Joe Biden att få igenom sin politik. 

Det är legitima poänger men rätt tunna argument. 

Juridiskt är frågan solklar. Få om någon bestrider presidentens roll i den koordinerade attacken på kongressen – Cheney kallade det på onsdagen ”den värsta gärningen av en president” i USA:s historia. 

”Om anstiftan till uppror inte är tillräckligt för att avsätta en president kan vi lika gärna avskaffa riksrätten helt,” för att tala med Trumps tidigare rådgivare Chris Christie. 

Att inte fälla under de omständigheterna vore att visa folket och världen att den amerikanska demokratin inte klarar att stå upp mot en historiskt våldsam attack på den egna kärnan. 

På sikt är sådan straffrihet och signalerna den sänder långt mera destruktiv än ytterligare en riksrättsprocess.

Avsätter senaten Trump kan de dessutom förbjuda honom från att ställa upp i ett presidentval igen – med enkelt majoritet. Det borde vara skäl nog.