Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fäll gärna regeringen – men hota inte med det

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt hotar att rikta misstroende om regeringen går fram med Las-utredningen från i somras.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson tänker rätt när han vill undvika att göra Moderaterna till en bricka i Vänsterpartiets spel.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I skarpt läge bör oppositionen ta chansen att fälla regeringen Löfven. Men det finns ingen anledning att dansa efter vänsterledaren Jonas Sjöstedts pipa. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På söndag är det partiledardebatt i SVT:s Agenda. Då tänker vänsterledaren Jonas Sjöstedt ta tillfället i akt att pressa statsministern om arbetsrätten. Om inte Stefan Löfven kastar den så kallade LAS-utredningen i papperskorgen kommer V att söka stöd för att väcka ett misstroendevotum mot honom, berättade Sjöstedt under en pressträff på torsdagen.

Någon skarp deadline för när tålamodet är slut presenterades dock inte. Det lär Löfven ta fasta på. Målet för Socialdemokraterna är förstås att låta frågan om en reformerad arbetsrätt puttra på likt ett långkok på låg värme. Först ska utredningen ut på remiss; sedan ska den nya lagstiftningen beredas och förhandlas mellan Januaripartierna. 

Då är vi åtminstone över på vårkanten 2021 och Jonas Sjöstedt har hunnit öppna ett kafé i Hanoi. Den sista oktober väljs nämligen Nooshi Dagostar till ny ledare för Vänsterpartiet.

Regeringen Löfven har blivit rutinerad på att desarmera kriser vid det här laget. 

Regel nummer ett tycks vara att skjuta allt som är jobbigt på framtiden tills valdagen obönhörligen närmar sig. Då minskar oppositionens aptit på att ställa saker på sin spets.

Moderaterna gör rätt i att vara svårtydda.

Så hur bör oppositionen tänka i detta läge? Sjöstedts mål är ju ingalunda att fälla regeringen Löfven, utan att tvinga fram en reträtt om arbetsrätten. 

En liknande situation inträffade i december förra året. Då drog Vänsterpartiet tillbaka sitt hot om misstroendevotum mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) efter att Januaripartierna hade backat om reformeringen av Arbetsförmedlingen.

Det är förstås ett sådant scenario som V drömmer om även nu. Stefan Löfven ska i sista stund kalla till en presskonferens där han meddelar att regeringen viker ner sig om arbetsrätten. 

V kan då dra tillbaka sitt hot om misstroende och utropa seger – antingen innan det har lagts eller i den tidslucka som uppstår mellan att ett misstroende väcks och omröstningen äger rum.

För SD spelar själva sakfrågan som regel en underordnad roll, men M och KD skulle tveklöst hamna i en genant situation om processen skulle sluta där – med att Löfven regerar vidare utan att genomföra de utlovade förändringarna i arbetsrätten.

Ulf Kristersson tänker därför rätt när han vill undvika att låta Moderaterna bli en bricka i Vänsterpartiets spel. Det gäller att hålla huvudet kallt och tänka flera drag framåt.

Skulle det mot förmodan komma till skarp votering mot statsministern bör M medverka till att fälla regeringen. Något annat vore politiskt självmord. Men fram till den punkten gör Moderaterna rätt i att vara svårtydda – ungefär som israelerna med kärnvapnen. Alla vet att de har dem, men utåt låter man frågan vara öppen för tolkningar.

I slutändan handlar det om vem som blir nyttig idiot åt vem. Ingen kan säga att svensk politik är tråkig.