Expressens ledare: Ladda ner!

Publicerad
Uppdaterad
Den lika enorma som penningstinna internationella nöjesindustrin har lobbat framgångsrikt i EU och Sverige. I dag lägger regeringen fram en proposition som kommer att göra all nedladdning av musik och film olaglig.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Det finns ett romantiskt skimmer

över piraten och hans verksamhet", skriver musikindustrins intresseorganisationen IFPI på sin hemsida. "Piracy är dock, sett ur ett internationellt perspektiv, en mycket stor industri som omsätter stora belopp. Det finns i dag klara samband i vissa länder mellan musikpiracy och organiserad brottslighet." Och visst, att ladda ner musik och filmer och sälja för egen vinning är brottsligt. Mot sådant ska upphovsrättslagen ge skydd – och gör så också. Men nöjesindustrin är inte ute efter att bekämpa organiserad brottslighet i största allmänhet. Den kämpar för att hålla vinstmarginalerna uppe. Och då är varenda musikgalen tonåring som laddar ner sina favoritlåtar för eget bruk en svuren fiende.

Med den nya lagen

kommer varje sådan tonåring att också bli den svenska statens fiende. Det är illa, fel och dumt. Internet började som en global by där enskilda människor kunde få kontakt med likasinnade för att byta tankar, drömmar och kunskap. Allt var gratis. Men som fallet är med alla mötesplatser har nätet kommit att kommersialiseras. Här finns pengar att tjäna och mäktiga intressen som vill göra just det. Det finns ett absolut värde i att försvara cyberrymdens oreglerade, starkt demokratiserande karaktär. Där ingår fildelningsnätverken och surfarnas möjligheter att byta musik och film med varandra.

Nöjesindustrin har i åratal

hävdat att detta fenomen kommer att leda till musikens och filmens snara undergång. Det är en hysterisk överdrift. Men så har det låtit i alla tider när patent har utmanats – och i alla tider har människor ändå fortsatt att skapa nytt. Inte minst gäller det konsten. Musikindustrin går det sannerligen ingen nöd på. 2004 ökade försäljningen globalt. Och det trots de hutlösa priserna på cd-skivor. Nöjesindustrin skjuter sig själv i foten när den går till attack mot sina kunder. I värsta fall kan det gå som journalisten Anders Mildner varnade för på Expressens debattsida i går: "Ingen av dem vars världsbild nu formas av kriget mot piraterna kommer att ha någon som helst respekt för upphovsrätten – ett gigantiskt bakslag för alla framtida artister."

Musikindustrin borde,

i stället för att liera sig med kronofogdar, sänka priserna kraftigt och utveckla cd:n i handeln så att konsumenten finner ett mervärde i att ha den köpta produkten. Och om vinstmarginalerna sjunker – än sen. Det är inte precis någon självklarhet att varenda sångare eller skådis som slår igenom globalt blir miljardär över en natt. Det är i själva verket ett säkert tecken på att branschens villkor är ohållbart privilegierade.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag