Ryssland hade inte behövt använda sig av sin militära styrka och invadera Ukraina. Landet befinner sig på gränsen till ekonomisk kollaps, samtidigt som Putin sitter på makten över försörjningen av naturgas. Och Moskva har redan hotat med att ta bort den gasrabatt som den avsatte presidenten Viktor Janukovytj fick som belöning för att han inte skrev på avtalet med EU.
De ekonomiska sanktioner USA nu hotar Ryssland med kan Putin alltså verkställa omedelbart mot Ukraina. Och det lär dröja innan omvärldens starka reaktioner i ord kan omsättas i någon egentlig handling, mer än symboliska avhopp från det G8-möte som är planerat att hållas i Sotji.
Och apropå Sotji: Det är detta aggressiva och nationalistiska Ryssland som invaderar ett grannland som IOK fann vara en värdig arrangör av vinter-OS.
Den färska regeringen i Kiev har förlorat Krimhalvön, och omvärlden frågar sig nu hur långt Putin tänker sig att gå. Ska Ryssland också ta över de östra och ryskspråkiga delarna av landet?
Putin hänvisar till att Ryssland har rätten att försvara ryssar och ryska intressen utanför nationens gränser. Putin-doktrinen sprider nu, som under Georgien-kriget 2008, en stark oro hos våra baltiska grannar Estland och Lettland. De har stora ryska minoriteter som Putin kan ta som förevändning för att sätta press på länderna.
Men Estland och Lettland är Natomedlemmar och de kan inte i något nytt kallt krigscenario behandlas hursomhelst av sin mäktiga granne.
Sveriges riksdag har med en ensidig solidaritetsförklaring lovat att hjälpa såväl Estland som Lettland om det krisar. Hur nu det överhuvudtaget skulle vara möjligt med vårt svenska veckoförsvar.
Det ryska ingripandet i Ukraina borde få konsekvenser för den svenska säkerhets- och försvarspolitiken. Om ett par veckor ska Försvarsberedningen presentera sin slutrapport och det vore ett allvarligt tjänstefel om försvarspolitikerna inte tar hänsyn till Krimkrisen.
Regeringen som ena dagen höjer försvarsanslaget för att nästa skära ned i höjningen är en spegelbild av villervallan i försvarspolitiken. Sedan har Sverige en statsminister som låter grodorna hoppa ur munnen när den värsta krisen med Ryssland sedan kalla kriget tornar upp sig:
"Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro på Krim och i östra Ukraina, men inte på det sätt man agerar", svamlade Reinfeldt.
Förståeligt? Ställer sig Reinfeldt plötsligt bakom Putin-doktrinen?
Carl Bildt gjorde ett försök i gårdagens Agenda att vifta bort detta pinsamma uttalande. Om nu inte ens Sveriges statsminister och utrikesminister kan ena sig om en skarp gemensam linje mot Ryssland, hur ska då EU kunna ena sig?