Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen Ledare: Sluta jaga snusare

Prisjägare. Flera kommuner vill förbjuda anställda att snusa på arbetstid. Snus är givetvis ingen hälsoprodukt, men dess medicinska skadeverkningar är grovt överdrivna.
Foto: Nils Petter Nilsson

I Skövde vill politikerna likt flera andra kommuner redan har gjort - förbjuda kommunanställda att snusa på arbetstid. Kommunen har redan ett rökförbud under arbetsdagen, men så var det dags för kommunalrådet och centerpartisten Leif Walterum att ge sig på snuset. Han hänvisar till att rökförbudet inte har efterlevts och att det finns mer att göra.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Visserligen har Centerpartiet en partiledare som brukar tala sig varm om individens frihet och rätt att bestämma över sitt eget liv, men det budskapet har uppenbarligen inte gått hem i Skövde.

Ett problem när kommunalrådet Walterum och andra politiker även ska jaga snusare är att här är det betydligt svårare att kontrollera om snusförbudet efterlevs. Kanske kommunalrådet inte känner till att det finns små portionssnus - eller en liten bakad prilla som inte syns under läppen.

Hur ska då man då gå till väga i Skövde för att upptäcka dessa snusare? Blir det uppställning på led i kommunhuset där de anställda tvingas att lyfta på läppen?

Det grundläggande problemet är att det är totalt fel att jämställa snus med cigaretter. Politiker som bedriver så kallat folkhälsoarbete brukar annars kunna skilja på lättöl och starksprit. Därför säljs också det förstnämnda fritt på Ica.

Snus är givetvis ingen hälsoprodukt, men dess medicinska skadeverkningar är grovt överdrivna., samtidigt som det inte råder någon som helst tvekan om rökningens hälsorisker. Sverige har den lägsta andelen rökare i EU och en förklaring är att nikotinberoendet tar vägen via snusdosan.

Lungcancer dödar, medan såväl kommunalrådet Walterum i Skövde som folkhälsominister Gabriel Wikström (S) inte behöver oroa sig för några offer för passiv snusning.

Det planerade snusförbudet i Skövde har lett till politiska protester. Moderaten Anders G Johansson har deklarerat att han lämnar sina kommunpolitiska uppdrag om det bli snusförbud.

Förra veckan gav folkhälsominister Wikström ett nytt uppdrag till en sittande utredning. Förbudet mot rökning på uteserveringar fick genomslag i rapporteringen. Mindre känt är att även Wikström har stora problem med att skilja på lättöl och vodka. Det är inte bara möjligheten att införa statligt godkända och fula cigarettförpackningar som ska utreda, utan det gäller också snusdosor. Och precis som röktobak ska snus kunna förvaras under disk.

Tro inte att tokigheterna slutar här. Statens vilja att detaljstyra snusdosorna är oändlig. Utredaren Göran Lundahls som försöker tolka EU:s tobaksproduktsdirektiv har föreslagit att smakmärkningen på snus måste upphöra. Men konsumenten ska slippa att fullständigt överraskas, tänka sig, då det fortfarande ska vara tillåtet att märka hyllorna.

På en punkt jämställer dock inte våra politiker cigaretter och snus och det är skattemässigt. Under det senaste decenniet har skatten på snus höjts sex gånger mer än på cigaretter? Av folkhälsoskäl? Naturligtvis inte. Utan för att snussmuggling är ett marginellt om ens något - problem i jämförelse med cigarettsmuggling.

Svensk snuspolitik är lika innehållsrik som en tom dosa General.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.