Soraya Post är rom och Feministiskt initiativs förstanamn i EU-valet. Foto: Robin Aron
Soraya Post är rom och Feministiskt initiativs förstanamn i EU-valet.  Foto: Robin Aron

Expressen Ledare: Sen ursäkt till romerna

Publicerad

Soraya Post är förstanamn för Fi i EU-valet. Hon är rom, och har berättat om hur hennes mor, tjugotre år gammal och gravid i sjunde månaden, tvingades genomgå abort och tvångssteriliserades. Modern hade redan två barn, Soraya och en pojke. Det fick räcka, avgjorde mödravården.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Soraya Post har inga syskon i dag. Brodern dog. Hon är syskonlös på grund av svensk lagfäst antiziganism. Hon är bara 57 år gammal - antiziganismen är nutidshistoria.

I går presenterades regeringens vitbok om Sveriges behandling av romerna. Det är en ond historia. I början av 1900-talet var synen rasbiologiskt fotad. En statlig utredning från 1923 skrev exempelvis att romers "inblandning i den svenska folkstammen innebär en försämring av vår folkras."

Utredningen skrev också, lakoniskt, att utrotning inte "låter sig göras". Sverige valde i stället att göra livet outhärdligt för romerna.

 

De fick inga bostäder och jagades från kommun till kommun. Eftersom de inte var mantalsskrivna hade de inte rösträtt, arvsrätt eller någon annan rätt. När välfärdsstaten kom, gavs de inte rätt till sådant som barnbidrag och pension.

Mödravård villkorades med sterilisering. Mammor kunde alltså ställas inför valet att föda i tält och riskera att barnet frös ihjäl i vinterkylan, eller uppsöka sjukhus och - om man ens fick komma in - tvångssteriliseras. Myndigheterna satte också i system att skilja barn från deras föräldrar.

 

Under 1900-talets andra hälft förändrades inställningen. Romer skulle få bostad och skolgång. Men myndigheternas anslag var överlägset, grovt och fördomsfullt. Romernas sår var djupa, misstänksamheten bråddjup. Den svenska antiziganismen försvann inte som genom ett trollslag. Även om romerna formellt fick rätt till bostad, hamnade de på bostadsvärdars svarta listor. Även om man fick gå i skolan, möttes man av hat och hot, inte minst från lärare.

Diskrimineringens logik är grym: först förvägras människor bostad, utbildning och jobb. Sedan föraktas de för att de ses som okunniga och arbetsskygga. De jagas och isoleras, sedan misstänkliggörs de för att de håller sig undan.

Att vitboken kommer först 2014 säger en del om Sveriges ovilja att erkänna sin skuld. Men förhoppningsvis kan boken bygga en bro mellan majoritetssamhället och den romska minoriteten.

 

Det behövs många broar, mycket måste förbättras. Exempelvis får bara en minoritet av romska barn full grundskolekompetens. Enligt Maria Leissner, Delegationen för romska frågor, beror frånvaron främst på att både föräldrar och barn är rädda för att barnen ska fara illa i skolan. Att föräldrarna saknar studietradition hjälper inte. Att skolböckerna helt tiger om svenska romers existens hjälper inte heller.

Det finns projekt med romska skolassistenter och brobyggare, som fungerar som länk mellan skola och föräldrar, och får barnen att komma till skolan.

Sådana och liknande modeller måste utvecklas i alla berörda kommuner. Annars sviks ännu en generation romer. Det är inte acceptabelt.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag