OLIKA HÅLL. Gudrun Schyman skrattade trots att det inte blev någon Fi-plats i riksdagen
OLIKA HÅLL. Gudrun Schyman skrattade trots att det inte blev någon Fi-plats i riksdagen

Expressen ledare:
SD är Mars, Fi Venus

Publicerad

Framgångar för två utopiska partier, SD och Fi, illustrerar ett polariserat Sverige.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

SD blickar tillbaka mot ett perfekt ögonblick i historien då Sverige ska ha varit identiskt med sig självt. Ett "äkta Sverige", då män var män, kvinnor var kvinnor och svenskar var svenskar. Ordning och reda, alla sanningar huggna i sten.

Fi drömmer sig framåt, mot ett välsignat flytande kaos utan säkra kategorier. Man väljer sitt eget kön, sin egen familj och sin egen boplats i en värld utan gränser. Det manliga våldet är utrotat för alltid och vapnen är smidda till plogbillar.

SD:s värld är hierarkisk, exkluderande och krigisk. Fi:s vision är egalitär, inkluderande och fredlig.

SD-väljaren är en man med små resurser. Han är arbetare om inte arbetslös, lågutbildad och lågavlönad.

Fi-väljaren är en kvinna, högutbildad, nätverkande och urban.

Den radikaliserade vänster, där Fi-väljarna hör hemma, hatar SD. De skräms av rasismen i samhället, ser den som ständigt växande, marscherande, hotande. Samtidigt anser de att alliansen har skapat klyftor och trasiga, utsatta människor.

I själva verket kan de fruktade rasisterna, som "fiorna" vill bekämpa, och de människor som de vill hjälpa upp, vara samma människor.

Tobias Hübinette, forskare vid Mångkulturellt centrum i Fittja, har studerat 90 "majoritetssvenskar" i Botkyrka utanför Stockholm. Enligt honom är det en grov förenkling att kalla dem rasister. De är rädda och vilsna i det mångkulturella Sverige. "Det finns en sorg över det gamla Sveriges försvinnande och en oförmåga att ställa om", säger han.

Läxan inför den här mandatperioden är väldig. SD kan på inga villkor släppas in i stugvärmen, rekordresultat till trots. Men SD-väljarnas oro måste tas på allvar. Etablissemanget får inte - som åtminstone jag själv har gjort - dra det rasistiska SD och SD:s alla väljare över en kam.

Integrationen måste förbättras. Inte bara invandrares integration i det svenska samhället, utan majoritetssvenskars integration i det mångkulturella Sverige.

Det är en enorm utmaning. Och vackra klyschor från partiledare är inget substitut för riktig politik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag