Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen Ledare: Sätt åt Kreml

Väst måste visa Ryssland att man menar allvar, så att vi inte får se fler "folkomröstningar".
Foto: AP

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Under måndagen, efter helgens illegala "folkomröstning" på Krim, kom beskeden i en strid ström från halvöns proryska ledning: Krim ansöker om anslutning till Ryska federationen. Ukrainska militärförband upplöses och ukrainska tillgångar "nationaliseras". Rubel införs som valuta och man övergår till Moskvatid. Invånarna ska snabbt få ryska pass genom en förenklad process.

Det är en fars, en kolsvart fars, där folkrätt och demokrati släpas i smutsen av Ryssland och Vladimir Putin.


Frågan är dock om Ryssland egentligen vill införliva Krim i Ryssland. En regelrätt annektering kan vara att utmana världssamfundet väl hårt, även i Putins tycke. Bättre då att fortsätta ge sken av att det är Krim som håller i taktpinnen.

Om Krim förblir en utbrytarrepublik kan Putin använda halvön som ett öppet ukrainskt sår: Om Ukraina sköter sig ligger Ryssland lågt. Om landet försöker gå i västlig riktning kan Putin köra in fingret i såret, visa vem det är som bestämmer, påminna om Rysslands stål.

Krim blir då en i raden av frysta konflikter i Rysslands närområde, vid sidan av Sydossetien, Abchazien och Transnistrien. Och om så blir fallet kan krimborna förmodligen se fram emot en dyster tillvaro med ännu mer kringskurna fri- och rättigheter än de som råder i Ryssland.


Ukraina kan inte göra mycket mer än att mobilisera. Landet är i desperat behov av omvärldens hjälp för att sätta press på Ryssland. Förra veckan var premiärminister Arsenij Jatsenjuk i Washington och påminde om de säkerhetsgarantier Ukraina fick från både öst och väst på 90-talet, för att man skulle ge upp sina kärnvapen.

"Om ni inte hedrar de garantierna... förklara hur ni ska kunna övertyga Iran och Nordkorea om att ge upp sin kärnvapenstatus", sade Jantsenjuk.

Det är en bra fråga som inte nödvändigtvis kommer att få ett bra svar.


På måndagen beslutade EU:s utrikesministrar om sanktioner liknande dem Barack Obama har beordrat i USA: Reseförbud och frysta tillgångar för 21 personer från Ukraina och Ryssland. Detta är knappast skakande nyheter för Kreml. Förhoppningsvis blir det fler sanktionsbesked från Bryssel de närmaste dagarna.

Men sanktionsbeslut fattas enhälligt inom EU och flera länder är beroende av goda relationer med Ryssland. Tyskland är gasberoende och Storbritanniens finanssektor är beroende av ryska pengar. Dessutom råder det skilda åsikter om hur snabbt man bör gå fram för att nå bäst resultat. Sanktioner är trubbiga vapen.


Ryssland är förstås beroende av omvärlden för sin ekonomi. Förhoppningsvis inser Putin det. Men det har dessvärre hänt förr i historien att maktberusade ledare har agerat irrationellt i jakten på snabba segrar.

Väst måste redan nu göra klart för Kreml att man menar allvar. Annars kan det i värsta fall bli fler "folkomröstningar" i rysktalande delar av Ukraina.