Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen ledare:
Säg nej till SD

"In med dom i deras moské. Oj, brann moskén upp?"

Så skrev 57-årige Håkan Malmgren på hatsajten Politiskt inkorrekt, avslöjade Expressen i fredags. Håkan Malmgren är inte vilken sverigedemokrat som helst. Han är kommunfullmäktigeledamot i Tomelilla, SD:s toppnamn i kommunen och dessutom nämndeman i Ystads tingsrätt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Dra en linje från Malmgren till Catharina Strandqvist, kvinnan som syntes städa, iförd nazistisk armbindel.

Dra en linje från Malmgren och en från Strandqvist till Jimmie Åkesson. Där har ni den bruna triangel som är SD. I den breda basen finns den ofiltrerade rasismen, hatet och spåren tillbaka till SD:s fascistiska rötter. I toppen står Jimmie Åkesson och hans välkammade entourage och försöker hålla skorna rena från den uppbubblande dyn.

Männen i toppen använder en affärsmässig ton när partimedlemmar avslöjas med rasism: "Vi väntar oss att alla kommer att avsäga sig sina kandidaturer." Männen i toppen låter kompromisslösa: "Använder man sig av sådana kommentarer i vårt parti är man inte välkommen."

Vad männen i toppen aldrig låter, är genuint tagna av vidrigheterna. Och det är de ju inte heller. SD har en sträng nolltolerans mot rasism av det enkla skälet att rasismen ligger, mer eller mindre väldold, i varenda por i den bruna triangeln.

Men partiledare Åkesson är skicklig och målmedveten. Hans retorik blir alltmer städad. Och av allt att döma kommer Sverigedemokraterna att gå framåt stort i dagens val. Kanske blir man tredje största parti i riksdagen - en svart svindlande tanke - och återigen tungan på vågen.

Enligt en Sifo-undersökning gjord av Sveriges Radio tycker två av tre väljare att de anständiga riksdagspartierna ska fortsätta att utestänga SD. Och det ska de givetvis göra. Partiet får absolut inte göras rumsrent.

Men de teman som Fredrik Reinfeldt tog upp i sitt sommartal bör inte ignoreras. Migration/integration måste kunna debatteras som alla andra politiska frågor. Det är ofrånkomligt i ett öppet, mångkulturellt land i en orolig värld.

Vad Jimmie Åkesson tycker om detta är ointressant. Det måste vara utgångspunkten. Låt honom köra sitt eget förljugna lopp.

Sedan ankommer det självklart på oss alla att vara vaksamma på glidningar i "dansk" riktning, på rasism, intolerans och unkna fördomar i det offentliga rummet. Men tack och lov tycks mentaliteten ha gått en helt annan väg i Sverige än i många andra länder. Över det ska vi vara tacksamma och stolta.

Sverigedemokraterna kan som sagt bli tredje största parti i riksdagen. Många av dem som överväger att lägga sin röst på partiet, drivs inte av rasism utan av oro. Det är en oro som ska tas på allvar.

Men de bör betänka att rasisterna i Åkessons parti får råg i ryggen för varje nytt mandat. Ge dem inte det stödet.

Säg nej till SD!