Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressen Ledare:
Reinfeldt visar form

Fredrik Reinfeldt under utfrågningen.

Det har varit en bra vecka för Fredrik Reinfeldt.

Genom sluga utspel har Moderaterna fått valrörelsen att handla helt om frågor där alliansen fortfarande har ett övertag: ekonomin och regeringsfrågan.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Statsministern såg inte direkt missnöjd ut när han omgående i torsdagskvällens SVT-utfrågning fick lägga ut orden om oron i världen. Och när han senare fick hamra in budskapet om att vi inte vet någonting om en rödgrön regering tycktes han närmast mysa.

Statsministern kunde också glädja sig åt pinfärska siffror som visar att sysselsättningsgraden nu till och med är högre än under högkonjunkturen 2006. Det ensidiga fokuset på arbetslöshetsmåttet skymmer att jobben är en styrkefråga för regeringen. Arbetslinjen fungerar.

Symptomatiskt nog var det i stället i två gamla moderata paradgrenar som partiledaren slant i utfrågningen. Försvaret, där Moderaterna har hållit i plånboken, är ett sorgebarn. Men också rättsväsendet, där regeringen faktiskt gjort mångmiljardsatsningar.

 

Att Fredrik Reinfeldt tappade glöden för klimatpolitiken efter Köpenhamnsfiaskot 2009 stod dessvärre också klart i utfrågningen.

En sittande regeringschef måste balansera försiktigt i en valrörelse. Visa stolthet över den förda politiken och samtidigt kunna beskriva och bemöta de samhällsproblem som väljarna ser. Där har M-ledaren fortfarande en bit kvar. Det var från en nöjd statsminister som Fredrik Reinfeldt för åtta år sedan knep makten.

Moderaternas strategi för valkampanjen är tydlig. Man försöker skrämmas med det rödgröna alternativet. Utspelen i regeringsfrågan syftar uppenbart till att få Löfven att binda upp sig hårdare till Jonas Sjöstedt, inte till att regera vidare med stöd från Sverigedemokraterna.

Risken med en allt för negativ kampanj är dock att den egna framtidsvisionen kommer bort. Vad vill Moderaterna? Vilken är deras berättelse om Sverige?

Ett svar på den frågan kunde faktiskt skönjas i torsdagens SVT-utfrågning av Fredrik Reinfeldt.

 

Moderaternas Sverige är ett modernt, urbant samhälle som välkomnar såväl frihandel som flyktingar och arbetskraftsinvandrare. Stora satsningar på höghastighetsbanor och kollektivtrafik i kombination med förenklade byggregler ska ge nya jobb och fler bostäder till den växande befolkningen. I Moderaternas Sverige räds man inte förändring, man omfamnar den.

Det är en sympatisk berättelse, som är värd en bättre inramning än de teknokratiska beskrivningar av förenklade byggregler som "Sverigebygget" allt för ofta kokar ner till.

Man bör inte överskatta betydelsen av torsdagens utfrågning. En enskild tv-timme vinner inget val. Och opinionsläget är fortfarande nattsvart för alliansen. Men en sak är tydlig: Fredrik Reinfeldt är i form. Stridshingsten är tillbaka. När vi nu går in i en tid där utfrågningar och debatter står som spön i backen är det inte oviktigt.

Hur många ronder klarar Löfven mot Reinfeldt?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!