Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressen Ledare: Politi(s)k teater

SOM EN MASK. Mikael Damberg, S, (bilden) och Fredrik Reinfeldt, M, debatterade EU i riksdagen. Damberg fick bland annat åla sig kring frågor om eventuella EU-skatter. Foto: Christian Örnberg

1 geting LIBERAL 140508

Det var en utmärkt dag att hålla en partiledardebatt om EU i riksdagen. I går startade också förhandsröstningen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Politiker har ibland en tendens att ägna sig åt fria fantasier om saker de absolut inte har någon aning om.

Jonas Sjöstedt exemplifierade detta väl under gårdagens debatt. Vänsterledaren viftar vilt med ett TTIP-avtal mellan EU och USA som inte finns. Förhandlingar om frihandelsavtalet pågår. Ingen vet när det är klart. Ingen vet slutresultatet.

Men Vänsterpartiets partiledare, oraklet från Östermalm, besitter onaturliga krafter. Han vet att Sverige riskerar att bli stämt av amerikanska företag som investerat i den svenska välfärdssektorn.

Frågan är politisk irrelevant, oavsett hur en regering ser ut efter valet i höst. Socialdemokraterna vill inte förbjuda några vinstuttag i välfärdsbolagen, och att Sjöstedts protektionistiska parti skulle få 51 procent av rösterna är förstås uteslutet.

Partiledardebatten visade tydligt på den rödgröna röran när S å sin sida välkomnar ett frihandelsavtal med USA. Dessutom höll Löfvens vikarie, Mikael Damberg, ett engagerat tal för EU:s existensberättigande, som måste ha fått Sjöstedt att se rött.

Lika frihandelsvänliga är inte S när det gäller handeln med tjänster. Partiet går till EU-val på att skrota Lavallagen, men den är en fråga för riksdagen och inte för EU-parlamentet. Men om svensk lagstiftning inte längre skulle uppfylla EU-domstolens beslut i Laval-målet kommer EU-kommissionen att rycka ut och i slutändan kan det bli ett fall i EU-domstolen.

Ledande och kompetenta socialdemokrater som Mikael Damberg vet att Sverige inte kan köra något eget lagstiftningsrace visavi EU och att grunderna i nuvarande Lavallag måste behållas efter en eventuell omsminkning. Damberg vet att kravet på ett socialt protokoll - lika med en fördragsändring - förblir en utopi.

Damberg vet vidare att hotbilden om en armé av låglönejobbare som har invaderat Sverige och dumpat lönerna inte stämmer. Antalet utstationerade arbetstagare i Sverige handlar blott om ungefär 6 000 personer i genomsnitt varje månad, enligt Arbetsmiljöverket.

Så S spelar politisk teater med EU-motståndaren Marita Ulvskog i huvudrollen. EU-valet är ett mobiliseringsval där det i första hand handlar om att få egna sympatisörer att gå och rösta. Då gäller det för S att framstå som man står på jobbarnas sida.

Partiets flummiga valplattform fick också utrymme i riksdagsdebatten med meningen: "Därutöver kan en skatt på finansiella aktiviteter prövas".

Elva EU-länder funderar på att införa en finansiell transaktionsskatt, ett slags Tobinskatt, fast entusiasmen har nu svalnat betydligt bland deltagarna.

Den stackars Damberg fick åla sig som bara proffspolitiker behärskar och försöka dementera alla planer på någon EU-skatt. Formuleringen i valplattformen är i alla fall mums för alliansen och kommer att förfölja S ända fram till riksdagsvalet.

Vill man verkligen införa EU-skatter, eller var detta också teater?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!