Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen ledare: Löfven bottnar inte

När S-ledaren Stefan Löfven ställdes mot väggen av SVT:s Mats Knutson och Anna Hedenmo framstod han som en nybörjare utan botten.
Foto: Sara Strandlund

Ska man skratta åt eller tvivla på Stefan Löfven?

SVT:s annars så professionella pariledarutfrågare Anna Hedenmo förlorade behärskningen och började skratta vid några tillfällen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Stefan Löfven trasslade till det rejält och det var ett uppgivenhetens skratt från Hedenmo. Frånvaron av raka besked från statsministerkandidaten var anmärkningsvärd.

Stefan Löfven gör sin första riksdagsvalrörelse som partiledare. Han har aldrig suttit vid regeringsbordet i Rosenbad och har noll erfarenhet som riksdagsledamot. Han är kort sagt en rookie och det märks.

Men Löfven lyfte fram att han minsann varit ordförande för IF Metall och att det skulle kompensera fullt ut för hans tunna cv.

Det är dock en oerhörd skillnad på att leda ett fackförbund och att leda en nation. Vilket inte minst märktes när frågorna handlade om försvars-, utrikes- och säkerhetspolitik. Här kliver Löfven på minerad mark.


Det är rimligt att förbjuda svenska medborgare att delta i strider utomlands för terrororganisationer. Men Löfven kunde inte förklara varför S vill kriminalisera de svenska kurder som i dag slåss mot den hänsynslösa Islamiska staten. Hans uppgivna bön innehåller två bokstäver: FN. Vi ska alltså hysa tilltro till en totalt vetoförlamad organisation och som med allehanda fördömanden ska stoppa barbarerna i IS.

När Löfven blir pressad försöker han ge ett sken av tydlighet genom att rabbla "för det första, för det andra för det tredje". Men det hjälper inte att sätta ett nummer på tomma ord och en motsägelsefull argumentation.

Å ena sidan är det viktigt att förlita sig på skogsindustriernas besked om alla tusentals jobb som skapas om bara S får bestämma. I denna bransch jobbar nästan uteslutande män.

Å andra sidan ska man absolut inte lyssna på restaurangbranschens varningar om de tusentals jobb som försvinner om momsen och arbetsgivaravgifterna höjs. Där jobbar många kvinnor.

Å ena sidan är ROT-avdragen viktig konjunkturpolitik. Där jobbar nästan uteslutande bara män.

Å andra sidan måste RUT-avdragen halveras. I denna bransch jobbar nästan uteslutande bara kvinnor.

Här har vi således socialdemokratisk jämställdhetspolitik i praktiken.

Å ena sidan är det viktigt med långsiktiga spelregler för hushållen. De för S så förhatliga jobbskatteavdragen blir därför kvar.

Å andra sidan är långsiktiga spelregler inte viktiga när det gäller beskattningen av näringslivet. Där ska det återställas!

Stefan Löfven har ägnat veckor åt att förbereda sig för alla utfrågningar. Medarbetarna har pumpat honom med PM och noga regisserat hans svar.


Men när Löfven i SVT ställs inför två av Sveriges kanske mest rutinerade och giftiga intervjuare så framstår han - med alla de inövade fraserna - som ett eko av tjänstemännen på partihögkvarteret.

Det räcker inte att ha varit en omvittnat duglig fackpamp. Löfven bottnar helt enkelt inte. Och det bör rimligen få en hel del väljare att tvivla, så här knappt två veckor före valdagen.