Expressen Ledare: #Inga knappar i vården

Åsiktsknappar har inget i vården att göra.
Foto: Sanna Dolck

Åsiktsknappar har inget i vården att göra, oavsett hur välmenande de är.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När SD-ledaren Jimmie Åkesson skulle besöka universitetssjukhuset SUS i Skåne för några veckor sedan, tryckte vårdpersonalen upp knappar med texten "#Vårdpersonal mot rasism". Men sjukhusledningen gav order om att de skulle tas av.

Beslutet har lett till hård kritik, bland annat från tre läkarstudenter som nyligen skrev på dagensmedicin.se. De hävdade att SUS genom sitt beslut i princip kräver att läkare och andra ska förhålla sig "neutrala till rasism".

Studenterna är inte ensamma om att tolka förbudet som en åsiktsyttring från sjukhusledningens sida. En liten flirt med rasism och rasister, helt enkelt.

Men sjukhuschefen Jan Eriksson var ganska tydlig med att det handlade om principer:

"Arbetskostymen är till för att ha på sig när man ger vård och den ska vara fri från manifestationer."

Han kunde dock ha uttryckt sig ännu klarare.


I stället för "arbetskostym" hade sjukhuschefen kunnat använda begreppet uniform. Det understryker att man inte är sig själv, sitt ego, när man är i tjänst. Man är sitt yrke. Och sin yrkesetik. Etiken sitter i uniformen.

Det behövs ingen knapp med text.

Men text var inte det enda som fanns på knappen. Det fanns även en hashtag, #, ett tecken som används i twitterinlägg för att koppla inlägget till andra som twittrar om samma sak.

Vi bör vara uppmärksamma så att inte nätets ego- och bekräftelsekultur sprider sig under skydd av "manifestationer". Det vinner ingen på i längden.

Det är lätt att förstå att vårdpersonal fann det djupt obehagligt att behöva ta emot Åkesson på sin arbetsplats, oavsett hans rätt att besöka offentliga verksamheter.


Men vårdpersonalen är till för patienterna. En patient ska inte behöva engagera sig ett ögonblick i vad Kalle, Karin eller Karim går och brinner för. Hon ska inte behöva tänka att hon kanske borde ge doktorn ett "like" för hans fina brösttwitter. Eller känna att hon borde säga några väl valda ord om Jimmie Åkesson så att ingen av systrarna på hjärtintensiven får för sig att hon är smygrasist.

Tänk om knappar blev legio - vad skulle då hända med individualister som inte vill bära knappar? Vill någon ha en arbetsmiljö där läkare och sköterskor betraktas som rasister tills de har bevisat motsatsen? I ett land där stödet för ett mångkulturellt samhälle i själva verket är påfallande stort.

Är inte det att göra Sverigedemokraterna oanständigt viktiga?


Det finns förstås rasister i vården. Men framför allt finns det rasistiska strukturer, liksom sexistiska. Vill man bli tagen på blodigt allvar som patient och få den bästa och nyaste behandlingen är det, kort sagt, bra att vara vit och man. Den sortens, ofta slentrianmässiga och omedvetna, diskriminering är ett reellt problem.

Det kan lösas genom kartläggning, forskning och outtröttligt utbildningsarbete. Men det löses knappast av knappar.