Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressen Ledare: Gasen stinker

RÖRIGT. Flera EU-länder behöver rysk naturgas som importeras via ledningar som bland annat går igenom Ukraina.Foto: Sergei Grits/AP

Sanktioner är trubbiga vapen; det gäller att de träffar rätt. Och de måste kalibreras så att de blir lagom kännbara - tillräckligt hårda för att göra verkan men inte så hårda att de accelererar en konflikt bortom kontroll.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Men det är definitivt olyckligt om EU:s förmåga att markera mot Ryssland bakbinds av att medlemsländer är svårt beroende av rysk energi.

Ryssland är en energijätte och har flitigt använt sitt grepp om gaskranen för att manipulera omvärlden, inte minst Ukraina. Nyligen fick Janukovytj en gasrabatt som tack för att han vände EU ryggen. Nu hotar i stället en prishöjning.

Flera stora EU-länder importerar rysk gas. Mest beroende är Tyskland, som får runt 40 procent av sin naturgas från Ryssland. Ett skäl till det är det tyska beslutet att avveckla kärnkraften. Övergången till förnybar energi gick tyvärr inte så bra som man hade tänkt sig. I stället har det fossila beroendet ökat - liksom beroendet av goda relationer med Moskva.

Beroendet är förstås ömsesidigt. Ryssland lever av fossila exportintäkter; vid sidan av oljan och gasen är det inte mycket bevänt med rysk ekonomi. Och intäkterna från västra Europa är guld värda eftersom staterna inom Rysslands östliga intressesfär får extrapris.

 

Ömsesidigt ekonomiskt beroende mellan länder är i grunden bra, det är viktigt att minnas. Var det inte för att Putin hade gasintäkterna att tänka på är det möjligt att hans expansionism hade varit mycket mer aggressiv än den redan är.

Men det europeiska gasberoendet gentemot Ryssland är för stort och framför allt för sårbart. Olja kan komma med båtar. Vill man markera mot ett oljeproducerande land kan man byta till ett annat, så kommer det andra båtar. Men gas kommer i fasta ledningar som man inte smäller upp på några dagar. I detta fall kommer den genom ledningar från Ryssland som till råga på allt går igenom Ukraina.

USA har insett gasens vikt i maktkampen mot Ryssland. I och med den miljöförstörande skiffergasens intåg har USA redan passerat Ryssland som världens största gasproducent. Än har man inte börjat exportera men republikaner, uppbackade av fossiljättar som Exxon Mobil, pressar Vita huset att snabbt förändra detta.

 

USA införde i går nya sanktioner, bland annat visumförbud för officiella personer och andra "enheter" som anses ha medverkat till att underminera Ukrainas territoriella integritet. USA:s agerande visar hur viktigt det är med oberoende.

För EU:s vidkommande var det olyckligt att Tyskland så planlöst övergav kärnkraften. I dag borde européer vara glada över varenda watt som produceras av Europas kärnkraft. Och framöver måste vi utveckla energislag som minskar beroendet av Ryssland.

EU ska handla med Ryssland, men inte vara dess ekonomiska gisslan.