Foto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Expressen Ledare: Flummigt initiativ (FI)

Publicerad

Gudrun Schyman ska ha en eloge för att hon har väckt liv i sitt halvdöda lilla parti, Feministiskt initiativ, med kampanjidén "home party": FI-ledaren åker hem till folk och pratar feminism.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På ett halvår har antalet partimedlemmar ökat från 1 500 till 9 000. På Facebook har man nästan 42 000 följare och enligt undersökningsföretaget Yougov samlar FI nästan två procent av väljarna.

Nu larmar vänsterherrar om att FI kan komma att stjäla röster från röda partier. Förutsatt att FI inte kommer in i riksdagen blir ju en röst på partiet en "bortkastad" vänsterröst. Vilket förstås skulle gynna alliansen.

För att lite närmare lokalisera partiets plats på högervänsterskalan, och ta fasta på den fråga väljarna rankar som viktigast inför valet, låt oss studera FI:s politik för grundskolan.

Partiet har 29 grundskolemål i sitt partiprogram. Det första är att utbildningen ska ha "ett obligatoriskt könsmakts-, funktionalitets-, hbtq-, antirasistiskt perspektiv". Nummer två: det ska finnas "inslag av normkritisk pedagogik". Det tredje handlar om klimatkunskap. Fyra: vikten av feministiskt självförsvar och utbildning i hur "föreställningar om manlighet" begränsar kvinnor och flickor. Sedan kommer bra arbetsmiljö och icke-våld. Och det ska vara 20 elever i varje klass, max sex timmars skoldag, inga läxor och inga betyg. Men överallt heltidsanställda kuratorer, skolsköterskor, studievägledare, social- och specialpedagoger samt "diskrimineringskontaktpersoner". Inget är för dyrt och allt är viktigt för FI - utom möjligen kunskapsresultat, i traditionell mening.

Behövs verkligen all denna skolfeminism? Det går ju mycket bra för flickorna i skolan - den av kvinnliga lärare dominerade skolan. Det är pojkarna som har stora problem. Men detta berörs inte. FI framstår som kvinnornas parti i betydligt högre grad än jämställdhetens.

Och visst är FI ett vänsterparti - vänsterfeministpopulistiskt. Ordet prioritera verkar inte finnas i vokabulären. Man vill ha välfärd ultra deluxe magnum. Och FI vill förvisso gå längre än alla andra partier i feministisk riktning. Bland annat önskas ett jämställdhetsdepartement, en jämställdhetsmyndighet som ska granska andra myndigheter och ett jämställdhetsutskott i riksdagen. Till att börja med.

Det finns ultrafeministiska förslag, som att gemensam vårdnad ska vara utesluten om det finns "substantiella tecken på våld eller övergrepp". Det låter som att kvinnor ska kunna få ensam vårdnad utan bevis eller dom, bara genom att hävda att pappan har betett sig vedervärdigt. Behjärtansvärt, men högst rättsosäkert och vanskligt i vårdnadstvisternas infekterade värld.

FI är ett parti i tiden, fyllt med identitetspolitik och den typ av idealistiska ställningstaganden som människor gärna retweetar och lajkar. Och levde vi i ett grovt patriarkat där kvinnor knappt hade rösträtt, vore en röst på FI en god idé.

Men det gör vi ju inte.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag