Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen Ledare: En riktig karl bär flytväst

Sommaren innebär flera drunkningsolyckor. 85 procent av de drunknade är män, visar statistik.
Foto: Christer Wahlgren
Foto: Maria Ekman

Hurra, dåligt väder! Då kanske fler pappor och farfäder överlever sommaren.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Manligt risktagande har både för- och nackdelar. Hade det inte varit för alla tokiga karlar som spikade ihop vingar och tramphjul och hoppade från Eiffeltornet iklädda vansinniga konstruktioner hade väl flygplanet aldrig uppfunnits.

Men manligt risktagande kan även leda till att ett mänskligt liv reduceras till en obetydlig, tragisk pinne i drunkningsstatistiken. De allra flesta som drunknar är av manligt kön, påminner Svenska Dagbladet. 2013 utgjorde de 85 procent av dödsfallen. Det är ingen avvikande siffra.

Medan kvinnor framför allt dör i åldersspannet 40 till 80 år, har män två "riskåldrar". Den första infaller när de är barn, 0 till 14 år, den andra när de är medelålders och äldre.

Tack vare åratal av kampanjer har antalet barn som drunknar sjunkit till under tio per år. Att olyckor ändå inträffar understryker hur livsviktigt det är med ständig vuxen uppsikt och med simundervisning. Framför allt, helt uppenbart, när det gäller pojkar.


Men de flesta som drunknar är äldre män. I fjol var 97 av 137 av de drunknade äldre än 50 år, 41 stycken var mer än 70 år.

De drunknar under simturer och de drunknar under fisketurer. De dör ibland för att hjärtat fallerar, men oftare är det omdömet som sviktar. Alkohol är en framträdande bov i dramat. Avsaknad av flytväst är en annan viktig faktor. Många män tycks lida av föreställningen att de ser mer dumma ut om de är vid liv och bär flytväst än om de är flytvästfria och ytterst döda.

Det är en felaktig föreställning.

Mer än nio av tio som dör i båtrelaterade drunkningsolyckor är män. Hade de burit flytväst skulle många av dem ha överlevt.

Livräddningssällskapet vill ha en nollvision och en nationell handlingsplan för att förändra attityderna till vattensäkerhet. En sådan borde definitivt vara riktad mot pojkar och män. Män glöms ofta bort - eller lämnas i fred, om man vill se det så - när det gäller frågor om liv och hälsa. Det har skrivits spaltkilometer om flickor som inte deltar i simundervisningen i skolan. Men det skrivs knappt en spaltmeter per år om den stora riskgruppen, mogna herrar.


En nollvision för drunkningsdöden skulle emellertid kräva mer än säkerhetsfokus. Var tredje som dör i vattnet begår självmord, nämligen. Bland kvinnor är det rentav en majoritet, 55 procent, av de drunknade som har tagit sitt liv, enligt en avhandling av Kristin Ahlm, Umeå universitet.

En tredjedel av dem tog sitt liv inom en vecka efter att de skrivits ut från sjukhus där de vårdats för psykisk sjukdom. Ahlms studie gäller visserligen åren 1992-2009 men man kan befara att psykvården inte har förbättrats nämnvärt.

Den mest effektiva åtgärden för att få ner drunkningsolyckorna vore dock att lära män att en riktig karl, grabb, pappa, farfar, han håller sig nykter på sjön. Och bär flytväst.