Stor vinnare. Nere på kontinenten heter kvällens stora vinnare Marine Le Pen, vars Front National blev största parti i Frankrike. Partiet får nu ensamt fler parlamentariker än Sverige. Foto: Christian Hartmann
Stor vinnare. Nere på kontinenten heter kvällens stora vinnare Marine Le Pen, vars Front National blev största parti i Frankrike. Partiet får nu ensamt fler parlamentariker än Sverige.  Foto: Christian Hartmann

Expressen Ledare: En kalldusch för Europa

Publicerad

Resultatet i EU-valet sänder chockvågor genom Sverige såväl som övriga Europa.

Här hemma närmast kollapsade Moderaterna medan Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna knep ett respektive två mandat i Europaparlamentet. Valets stora vinnare är dock Miljöpartiet som blev andra största parti.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det svenska politiska landskapet, som vi känner det, har ställts på ända. Frågan är vad detta betyder för riksdagsvalet om bara tre månader.

Man vet sedan tidigare att väljarna tar ut svängarna mer i EU-valet än i riksdagsvalet. Och MP har sannolikt även lockat vissa borgerliga väljare. Men det går inte att blunda för faktum: Det blåser starka rödgröna vindar i dagens Sverige. Problemet för Socialdemokraterna är dock att vindarna har blåst förbi även dem. S ökar inte jämfört med det förra EU-valet, som var partiets sämsta genom alla tider. Det är illa för Stefan Löfven som frontar S i sitt första val.

Hela partiets valstrategi är nu i farozonen. Ett svagt S som tvingas till långtgående kompromisser med en treklöver av MP, V och Fi är en mardröm för varje socialdemokrat - och sannolikt inte särskilt lockande för mittenväljarna heller.

För såväl S som M är skadeglädjen den enda glädjen i EU-valet. De trängs båda tillbaka av småpartier som väcker betydligt större engagemang hos dagens väljare.

Nere på kontinenten heter dessvärre kvällens stora vinnare Marine Le Pen, vars Front National blev största parti i Frankrike. Partiet får nu ensamt fler parlamentariker än Sverige. I Danmark och Storbritannien blev dessutom Dansk Folkeparti respektive UKIP störst.

Tillsammans med SD:s tredubblade resultat är det en mycket oroande utveckling, även om populisternas och de högerextremas valframgångar förmodligen inte kommer att kunna växlas mot lika stort inflytande i parlamentet. Partierna lär få svårt att enas i partigrupper. Bilden är inte heller entydig. I såväl Rumänien som Bulgarien förlorar de fascistiska partierna alla sina mandat.

Den vänstervind som blåser så stark i Sverige mojnar betydligt när den kommer ner över Europa. Konservativa EPP tappar visserligen, men förblir ändå största partigrupp i EU-parlamentet. Främst är det flankerna som växer på mittens bekostnad. Det kommer att göra det svårare att få saker uträttade - såväl i Bryssel som i Sverige.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag