Expressen Ledare: En kalldusch för Europa

Stor vinnare. Nere på kontinenten heter kvällens stora vinnare Marine Le Pen, vars Front National blev största parti i Frankrike. Partiet får nu ensamt fler parlamentariker än Sverige.
Foto: Christian Hartmann

Resultatet i EU-valet sänder chockvågor genom Sverige såväl som övriga Europa.

Här hemma närmast kollapsade Moderaterna medan Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna knep ett respektive två mandat i Europaparlamentet. Valets stora vinnare är dock Miljöpartiet som blev andra största parti.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det svenska politiska landskapet, som vi känner det, har ställts på ända. Frågan är vad detta betyder för riksdagsvalet om bara tre månader.

Man vet sedan tidigare att väljarna tar ut svängarna mer i EU-valet än i riksdagsvalet. Och MP har sannolikt även lockat vissa borgerliga väljare. Men det går inte att blunda för faktum: Det blåser starka rödgröna vindar i dagens Sverige. Problemet för Socialdemokraterna är dock att vindarna har blåst förbi även dem. S ökar inte jämfört med det förra EU-valet, som var partiets sämsta genom alla tider. Det är illa för Stefan Löfven som frontar S i sitt första val.

Hela partiets valstrategi är nu i farozonen. Ett svagt S som tvingas till långtgående kompromisser med en treklöver av MP, V och Fi är en mardröm för varje socialdemokrat - och sannolikt inte särskilt lockande för mittenväljarna heller.

För såväl S som M är skadeglädjen den enda glädjen i EU-valet. De trängs båda tillbaka av småpartier som väcker betydligt större engagemang hos dagens väljare.

Nere på kontinenten heter dessvärre kvällens stora vinnare Marine Le Pen, vars Front National blev största parti i Frankrike. Partiet får nu ensamt fler parlamentariker än Sverige. I Danmark och Storbritannien blev dessutom Dansk Folkeparti respektive UKIP störst.

Tillsammans med SD:s tredubblade resultat är det en mycket oroande utveckling, även om populisternas och de högerextremas valframgångar förmodligen inte kommer att kunna växlas mot lika stort inflytande i parlamentet. Partierna lär få svårt att enas i partigrupper. Bilden är inte heller entydig. I såväl Rumänien som Bulgarien förlorar de fascistiska partierna alla sina mandat.

Den vänstervind som blåser så stark i Sverige mojnar betydligt när den kommer ner över Europa. Konservativa EPP tappar visserligen, men förblir ändå största partigrupp i EU-parlamentet. Främst är det flankerna som växer på mittens bekostnad. Det kommer att göra det svårare att få saker uträttade - såväl i Bryssel som i Sverige.