Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expressen ledare: Adjö till blockgränsen

Foto: Sara Strandlund

I dag presenterar Stefan Löfven sin regering. Ute i landet förhandlas det fortfarande i kommuner och landsting.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På många håll är det svårt att få ihop majoritetsstyren - ja till och med styrande minoriteter. Där man redan lyckats finns en del udda kombinationer.

I skånska Tomelilla är det ännu oklart hur det blir. De senaste fyra åren har Moderaterna och Socialdemokraterna varit allierade och lusten att fortsätta är begränsad. Minst sagt. Men i Strängnäs görs det ett S+M-försök, med måttliga utfästelser. Skatten ska vara oförändrad och demensboenden få högre bemanning. Fast just det senare lyckades inte för S de gångna fyra åren.

Också i uppländska Håbo blir det S&M. Förhandlingarna i Degerfors är mer extrema. Där handlar det om att stora Vänsterpartiet, 13 ledamöter i fullmäktige, ska göra budget ihop med två moderater och en miljöpartist.

Det kan vara lättare att enas när man är få än många. I Övertorneå blir det masstyre med Övertorneå fri alternativ, C, M, KD och Norrbottens sjukvårdsparti. Ett S-kommunalråd ersätts av två. Men det ska inte bli dyrare. Det blir två Tomas till priset av en. Centerpartisten Mörtberg och Öfa:s Vedestig ska ta var sin halva.

Det låter som en god början. För risken med breda styren är att alla vill få igenom något, i värsta fall några, av sina favoritförslag. De handlar sällan om att spara, men desto oftare om nya utgifter. Då blir det dyrt för medborgarna. Vips vankas en överraskande skattehöjning.

Fråga folk i Färgelanda i Dalsland. Där var alla partier till en början överens om att göra Björnhuset till ett "livsmedelskluster" som skulle vara en "tillväxtmotor". 30 miljoner skulle investeras. Det blev fler och fler miljoner; slutnotan landade på 90 miljoner kronor för en fastighet vars värde nu är nedskrivet till 18 miljoner. Och när kåken var ute till försäljning i somras var högsta bud 10 miljoner.

Men nya politiska konstellationer kan å andra sidan ge partierna möjlighet att göra om och göra rätt. Man kan släppa gamla löften och skylla på att man måste samsas. Det nya gänget i Övertorneå borde till exempel säga blankt nej till att gå in med några pengar i en tänkt internationell konsthall för 45 miljoner kronor vid Risudden. Att landstinget i Norrbotten i tisdags valde att bidra med 700 000 kronor till en förstudie, och länsstyrelsen med 850 000 kronor, av projektet är obegripligt. Luftslott ska stanna i sagovärlden.

Så alla ni förhandlande förtroendevalda - börja med att använda stora svarta överstrykningspennan i löfteslistorna. Gå igenom existerande utgifter på samma sätt. Kommer sedan tid och råd, då kan ni till exempel höja bemanningen på demensboendet.