EU ska inte vika sig för Boris Johnson

Boris Johnsons hävdar att hans mål fortfarande är att sluta ett nytt, omförhandlat utträdesavtal med EU. Men frågan är om han ens tror på det själv.
Foto: RUI VIEIRA / AP TT NYHETSBYRÅN
Tiden talar nu för att Storbritannien kommer att krascha ut ur EU utan avtal sista oktober.
Foto: JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK / JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Britternas krav på ett nytt brexit-avtal är orimliga. EU måste hålla ihop och hålla emot.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tänk vad enkelt det vore att styra om man slapp bry sig om parlamentet. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är inte ensam om den tanken.

Hans företrädare - Theresa May - försökte också minimera parlamentarikernas inflytande över utträdesförhandlingarna med EU, men förlorade i domstol.

När Boris Johnson nu ser till att stänga parlamentet i fem veckor fram till 14 oktober har han ett bättre juridiskt case än May. Premiärministern har formellt rätt att avbryta parlamentets förhandlingar. Men Johnsons handling sänder ändå chockvågor genom det politiska systemet. Uppehållet är det längsta sedan 1945 och framförallt infaller det precis inför det planerade datumet för Storbritanniens utträde ur EU den 31 oktober.

Boris Johnson hävdar troskyldigt att uppehållet är tänkt att markera starten för en ny inrikespolitisk reformagenda. Men det illa dolda syftet är förstås att göra det svårare för parlamentarikerna att driva igenom lagstiftning som förhindrar att Storbritannien lämnar EU utan ett utträdesavtal.

Johnsons krav är orimliga

Brexitprocessen har redan skapat en politisk och ekonomisk kris för Storbritannien, nu ser Boris Johnson dessutom ut att kasta in landet i en konstitutionell kris - om man nu kan tala om en sådan i ett land utan grundlag.

Frågan är hur Boris Johnson kommer att använda tiden fram till slutet av oktober.

Själv hävdar han att hans mål fortfarande är att sluta ett nytt, omförhandlat utträdesavtal med EU. Men frågan är om han ens tror på det själv.

De krav som Boris Johnson för fram - i praktiken att Storbritannien ska lämna EU men ändå få behålla fördelarna med medlemskap och hålla den irländska gränsen öppen - är lika omöjliga för EU-länderna att tillgodose nu som när May försökte med den begäran. 

Det ligger i Sveriges intresse att Storbritannien har en så nära relation med EU som möjligt efter brexit. Men det är också av svenskt intresse att EU fortsätter att värna mindre medlemsländer, i detta fall Irland. Med Johnsons snäva tolkning av resultatet i folkomröstningen 2016 kan EU inte göra något mer.

Avtalslös brexit närmar sig

Tiden talar nu för att Storbritannien kommer att krascha ut ur EU utan avtal sista oktober. Det betyder inte att relationen mellan Storbritannien och EU kommer att förbli avtalslös. Någon form av överenskommelse om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien kommer förr eller senare att slutas.  

Men utan ett övergångsavtal kommer åren fram till dess att bli skakiga. Britterna kan drabbas av tomma hyllor, medicinbrist och återupprättade gränskontroller mot Irland. Övriga Europa kan räkna med att det redan skakiga ekonomiska läget förvärras. 

Det börjar tyvärr bli dags att spänna fast säkerhetsbältena.


Vart tar EU vägen efter brexit? Statsvetaren Göran von Sydow reder ut.