Dagens oreglerade migration över Medelhavet skapar stort mänskligt lidande. EU måste tänka om. Foto: PATRICK BAR / AP/ TT
Dagens oreglerade migration över Medelhavet skapar stort mänskligt lidande. EU måste tänka om. Foto: PATRICK BAR / AP/ TT

EU måste lägga om flyktingpolitiken

Publicerad

Europa måste sätta stopp för den oreglerade migrationen över Medelhavet och i stället införa ett kvotsystem där de mest behövande kan väljas ut.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Från svensk horisont är det lätt att tro att strömmen av migranter till Europa har sinat. Inget kan vara mer fel.

Enligt nya siffror från FN har över 100 000 migranter och asylsökande kommit över Medelhavet hittills i år. Av dessa har runt 85 000 anlänt till Italien. Situationen i landet blir alltmer ohållbar för varje dag som går och Italien vädjar nu till övriga EU om hjälp. Samtidigt har Österrike flyttat bepansrade fordon till gränsområdet mot Italien för att hindra migranterna från att ta sig norrut.

Det är dags att se sanningen i vitögat. Dagens system för migrationen håller inte. Och det är inte främst bristen på rättvis fördelning inom EU som är bekymret, vilket Sverige får det att låta som. Grundproblemet är den oreglerade migrationen i sig.

De flesta som sätter sig i de livsfarliga gummibåtarna över Medelhavet är inte flyktingar, utan ekonomiska migranter. De lämnar en fattig tillvaro i länder som Senegal och Nigeria för att söka lyckan i Europa. Och denna ström av migranter kommer bara att öka i takt med att Afrikas befolkning växer och fler får råd att göra resan.

Detta handlar därför inte främst om att hantera en övergående flyktingkris, utan om ett demografiskt tryck från söder som kommer att byggas upp under decennier framåt. 

Behoven borde styra mottagandet

Drömmen om Europa går genom helvetets Libyen. Washington Post beskriver i ett reportage en vedervärdig tillvaro för de migranter som tar sig upp genom landet. De köps och säljs som slavar av smugglare, torteras och tvingas in i prostitution. Människohandeln har blivit en mångmiljardindustri för mäktiga klaner och miliser i sönderfallets Libyen.

Ofta sätts människor i överfulla gummibåtar som inte kan nå europeiska stränder. Planen är i stället att de ska driva ut till internationellt vatten och där bli upplockade av räddningsfartyg. Redan har över 2 000 människor drunknat i år.

Den oreglerade migrationen är en katastrof på så många plan. Den skapar stort mänskligt lidande och förser brottsliga nätverk med enorma resurser. Urvalet blir dessutom skevt. Det är inte behoven som styr mottagandet. I stället dominerar männen och migranter utan skyddsskäl bland dem som tas i land. 

EU måste därför göra allt för att växla dagens system mot en reglerad invandring, där de mest skyddsvärda väljs ut för att sedan tas in via kvotsystem till Europa. Då har EU dessutom möjlighet att göra en säkerhetsbedömning innan klartecken ges.

EU måste trappa upp arbetet

Men det är lättare sagt än gjort så länge situationen i Libyen ser ut som den gör. EU har redan tagit en rad lovvärda initiativ, såsom EU Emergency Trust Fund for Africa för att stötta den lokala ekonomin i Västafrika, informationskampanjer och samarbete med säkerhetstjänster.

Men det krävs också säkra zoner, exempelvis EU-drivna uppsamlingsläger i Afrika, dit migranter som räddas på Medelhavet kan föras. Det är först när trafiken över Medelhavet stryps som det går att få bukt med dagens ohanterliga situation.

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag