Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU måste ha en ängels tålamod med britterna

Boris Johnson skakar hand med EU:s kommissionsordförande Jean Claude-Juncker efter att det nya utträdesavtalet förhandlats fram.Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN

EU bör fortsätta att visa fördragsamhet med britterna även om de skulle rösta nej till det nya avtalet. Alla tjänar på att Storbritanniens sorti sker under ordnade former.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Boris Johnson har kanske fått en sämre start än någon annan premiärminister i brittisk historia. Trots att han haft uppdraget i mindre än tre månader har han redan förlorat sin majoritet i underhuset, fått bannor av Högsta domstolen och misslyckats med att utlysa nyval.

Men på torsdagen fick han till slut en liten seger. Den brittiska regeringen och EU:s förhandlare är nu överens om ett nytt utträdesavtal för Storbritannien. 

Både britterna och EU har tvingats till tuffa kompromisser för att hålla gränsen mellan Irland och Nordirland öppen. Men Boris Johnson har fått vika sig mest.

Premiärministern går nu med på att det skapas en gräns mellan Storbritannien och Nordirland där varor ska kontrolleras - något han tidigare betraktat som oacceptabelt. EU har i sin tur fått svälja att det nordirländska parlamentet om några år kan sätta stopp för den komplicerade gränslösningen.

Nytt brexitavtal 

Än är dock inget klart. Att förra premiärministern, Theresa May, lyckades förhandla fram ett avtal med EU spelade ingen roll när det brittiska parlamentet sa nej - flera gånger om dessutom.

Det finns en stor risk att det blir utfallet även av Boris Johnsons förhandlingsmödor. Om avtalet ska gå igenom krävs att han förmår såväl det nordirländska unionistpartiets ledamöter som ett stort antal Labourparlamentariker att ändra sig före lördag. Det spekuleras redan i att Johnson själv inte ens tror att det är möjligt och att avtalet med EU främst är ett sätt för honom att stärka sina aktier inför nästa parlamentsval.

I brittisk debatt förs det ofta fram påståenden om att EU skulle vara ute efter att straffa Storbritannien. Sanningen är snarare att de kvarvarande EU-länderna har visat ett änglalikt tålamod med den pågående cirkusen i brittisk politik.

Ge britterna förlängd tid

EU bör fortsätta att visa fördragsamhet med britterna även om de skulle rösta nej till det nya avtalet. Om Storbritannien begär ytterligare en förlängning borde det accepteras.

Visst vore det skönt att slippa de ändlösa förhandlingar som upptagit så mycket av tankeverksamheten i unionen under de senaste åren. Men en hård, avtalslös brexit är inte det Alexanderhugg som vissa vill få det att framstå som.

Geografin och historien länkar samman våra öden, förr eller senare måste Storbritannien och EU ändå sluta något slags avtal om hur den framtida relationen ska se ut. Men skadeverkningarna av den brittiska sortin skulle bli så mycket mindre om de förhandlingarna kunde skötas i lugn och ro med ett utträdesavtal på plats. 

Det mest önskvärda ur ett svenskt perspektiv vore förstås ett parlamentsval eller en ny folkomröstning som leder till att Storbritannien till slut blir kvar i EU. Men det framstår som allt mindre troligt för var dag som går.

Just nu kan vi bara hålla tummarna för att de brittiska politikerna till slut ändå samlar sig. Get your act together!

Statsvetaren Göran von Sydow om EU:s utveckling efter Brexit.