Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU måste få bukt med Viktor Orbán

Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, är stolt "illiberal", men minst lika mycket en kleptokrat. Och EU-bidragen göder korruptionen. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Om inte EU knycklar till illiberala länder som Ungern, finns risken att de knycklar till EU. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När euforin efter Sovjets fall ännu var intakt, och alla var arga på president Bush för hans krigiskhet, talades det mycket om EU:s mjuka makt. Beväpnade endast med fredliga löften om en plats i EU-gemenskapen kunde unionen locka mindre välordnade stater att reformera sig i liberaldemokratisk anda. 

Det var lite mer komplicerat än så, skulle det visa sig. Den liberala demokratin kan göra framsteg i ett land - och sedan rullas tillbaka. Om landet i fråga har blivit EU-medlem under tiden, blir den mjuka makten till handlingsförlamning. 

Det finns massor med morötter i Bryssels verktygslåda, men inga saftiga piskor. 

EU kan inte hålla emot Orbán

Under Victor Orbán har Ungern förflyttat sig i "illiberal" riktning, för att använda premiärministerns egen terminologi. Liberala grundpelaren - som rättsväsendets oberoende, skydd för minoriteter och mediernas och universitetens frihet - har stegvis monterats ner. Gränsen mellan stat och parti, Fidesz, har luckrats upp och korruptionen frodas. Den som får associationer till Putins auktoritära styre, är inte på fel spår. 

Och EU kan inte hålla emot. Tvärtom, de generösa EU-bidragen, som uppgår till sex procent av Ungerns BNP, göder den kleptokratiska eliten i landet. 

Korruptionen är väl känd i Bryssel, men EU kommer inte åt den. Europeiska byrån för bedrägeribekämpning, OLAF, kan larma hur mycket som helst om skumma turer kring EU-finansierade projekt i Ungern - det kan bara utredas av ungerska myndigheter.  

I teorin kan unionen införa sanktioner mot medlemsländer som missköter sig grovt, och i höstas inledde EU-parlamentet en sådan process när en kvalificerad majoritet röstade för att aktivera artikel 7 i Lissabonfördraget. 

Men kruxet är att alla medlemsländer måste vara eniga för att sanktioner, som indragen rösträtt, ska träda i kraft. Och EU-familjen har inte bara ett becksvart får, utan två: Ungern och Polen. De kan rädda varandra från konsekvenser, vara kvar i bidragsvärmen - och påverka EU med sin reaktionära agenda:

Ungern och Polen blockerar HBTQ-skydd

Under hösten var det meningen att EU skulle anta slutsatser om skydd på nätet för särskilt utsatta unga personer, bland annat HBTQ-personer. Det har Ungern, tillsammans med Polen, satt stopp för, rapporterar SVT. Det är andra gången i år som duon blockerar slutsatser om HBTQ-personer. 

Så kan illiberala länder prägla EU utan att EU kan svara. 

- Vi vill inte ha några trojanska hästar i EU, sa EU:s rättskommissionär Vera Jourova nyligen, apropå att medlemsländer säljer uppehållstillstånd till utlänningar. Bland annat ska Ungern ha öppnat sin famn för en Andrej Narysjkin, son till chefen för den ryska statens utlandssäkerhetstjänst, SVR. 

Dags att vakna, EU. De trojanska hästarna är redan här, i form av medlemsländer som vägrar följa reglerna. Om unionen inte får bukt med problemet kan det gå för EU som för staden Troja, nämligen under. 

Läs också:

Ungern är ett lackmustest för Sverigedemokraterna