Reinfeldt är redo för en rejäl nattmangling. Foto: Demotix och AP Foto: Libor Zavoral
Reinfeldt är redo för en rejäl nattmangling. Foto: Demotix och AP Foto: Libor Zavoral

EU-kriga lagom

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sällan har väl en svensk statsminister på väg att EU-förhandla tonat ned chanserna att lyckas så mycket. Fredrik Reinfeldts budskap var klart i riksdagens EU-nämnd: Sverige lär mista sin rabatt på medlemsavgiften.

Vårt bidrag till EU:s budget lär öka med mellan tre och sju miljarder kronor. Nettot beror sedan på vår förmåga att konsumera alla olika EU-stöd .

Sex timmar försenade satte de sig vid förhandlingsbordet i Bryssel i går kväll, och det vore sensationellt om EU-ledarna blev överens i dag och slapp att nattmangla vidare.

Debatten har sorgligt nog handlat mer om kvantitet - de nominella beloppen - än om kvalitet: vad bör EU göra med närmare 1 000 miljarder euro under sju år?

Den svenska positionen är att krympa budgeten och att det ska ske på jordbruksområdet. Gott så.

Problemet är emellertid att motbudet handlar om att skära ned på stöd till infrastruktur, forskning och klimatprojekt. Det vill säga sådant som kan stärka EU:s konkurrenskraft och ge en puff i riktningen mot en mer hållbar tillväxt. Sådana besparingar kan varken ligga i Sveriges eller EU:s intresse.

 

Socialdemokraterna försöker nu knipa enkla politiska poäng på att utmåla Reinfeldt som en usel förhandlare.

Vanligtvis älskar ledande S-politiker att ta ord som fördelningspolitik och solidaritet i sin mun. Men när det kommer till den svenska EU-avgiften framstår Stefan Löfven som en simpel Margaret Thatcher-kopia: We want our money back!

Det är möjligen för mycket begärt att önska att Löfven kunde ta en principiell diskussion om rabatternas existensberättigande. Till och med Tony Blair stämplade på sin tid den brittiska rabatten som en anomali.

Marie Granlund (S) utbrast att "vi riskerar att bli det land som betalar mest i förhållande till vår befolkning. Det är inte okej."

Jo, Granlund, det är okej. Och det ska vi vara väldigt lyckliga för: Ju högre per capita-avgift desto bättre går den svenska ekonomin, eftersom avgiften är relaterad till BNI, bruttonationalinkomsten. Det brukar kallas europeisk solidaritet.

Möjligen är det för mycket begärt att Granlund, vice ordförande i riksdagens EU-nämnd, ska kunna sådana basfakta.

 

Tabloiden Dagens Nyheter hade räknat ut att en höjd EU-avgift med tre miljarder kronor motsvarar en sänkt skatt för pensionärer med i genomsnitt 130 kronor. Nästa populistiska DN-kalkyl, klippet för pensionärerna om vi lämnar EU?

Tja, det vore en gigantisk förlustaffär, för Sverige och alla pensionärer. EU är vår viktigaste exportmarknad och dess inre marknad är ett fundament för vårt välstånd.

Fredrik Reinfeldt bör kriga lagom. Rabatten är ett thatcheristiskt påfund som enbart försvårar EU-samarbetet. Några extra svenska miljarder till forskning i EU:s budget ska räknas som en framgång. Fortsätt kampen mot jordbrukssubventionerna. Frankrike förblir problemet, trots vår svenska ankdammsdebatt om någon rabatt.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag