VID VALURNAN. Mona Sahlin tjänstgjorde som ålderspresident under valet av talman. Foto: SVEN LINDWALL
VID VALURNAN. Mona Sahlin tjänstgjorde som ålderspresident under valet av talman. Foto: SVEN LINDWALL

Ett spektakel

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Susanne Eberstein (S) valdes med acklamation till första vice talman i riksdagen i går. Ledamöterna ropade kraftfullt "Ja!" - så var det klart. Det tog några minuter.
Om sittande talmannen Per Westerberg (M) hade omvalts på samma värdiga och beslutsamma sätt hade riksdagsterminen inletts storstilat.
I stället ställde de rödgröna upp med motkandidaten Kent Härstedt (S). I sin motivering lät Sven-Erik Österberg (S) påskina att principen "största partiet får talmansposten" gällde ända fram till 1991. Det är inte sant. Detta är Socialdemokraternas egenhändigt ihopknåpade princip. De borgerliga har i många decennier förordat att det största blocket ska ha talmansposten.
S lanserade alltså inte Härstedt för att värna höga demokratiska principer. Inte heller för att de ville byta ut en svag talman mot en mer meriterad. Härstedt är, milt uttryckt, lindrigt meriterad i jämförelse med Westerberg.

Så varför gjorde man detta, när man hade vunnit så mycket och förlorat intet genom att stödja Per Westerberg?
Kanske därför att Marita Ulvskog (S) inte var ensam om att uppleva det som "en statskupp" när de borgerliga fick makten 1976. Socialdemokraterna tycks innerst inne se sig själva som Sveriges, om inte enda legitima, så definitivt mest legitima, styrande elit. Klart att man har rätt att slåss för talmansposten med alla medel mot den bakgrunden.
Och så ville man väl visa fienden sina muskler. Och med fienden avses inte Sverigedemokraterna, utan regeringen. Fredrik Reinfeldt ska störas. Flera ledande rödgröna politiker har redan vidrört nyvalsscenariot. Drömmer man om det? Drömmer man om valet som snart ska föra den rättmätiga regeringen till makten?
Resultatet av de rödgrönas agerande blev hursomhelst att talmansomröstningen utvecklades till en rörig och ovärdig votering där ett mystiskt toalettbesök skrev in sig i historieböckerna. Sverigedemokraterna njöt förstås. De hade inte avslöjat i förväg vilket block de tänkte stödja. De ville ha en show. De ville stå i centrum. De ville få hela svenska folket att andlöst sitta där och vänta och räkna på fingrarna och undra. Detta spektakel, så generöst arrangerat av de rödgröna, roade SD-ledamöterna så mycket att de utverkade ytterligare en votering, om andra vice talmansposten.

Mona Sahlin (S), som pikant nog tjänstgjorde som ålderspresident under valet av talman, har gått från oklarhet till oklarhet sedan valet. Hon framstår som en usel förlorare, djupt förvirrad i fråga om hur hon vill tackla SD och som oförmögen att kalibrera en konstruktiv - varken totalt konfrontativ eller eftergiven - oppositionspolitik.
Om hon har statsmannakvaliteter döljer hon det väl.
Det visade sig till sist att Per Westerberg skulle ha vunnit talmansvalet utan SD:s röster, delvis tack vare en rödgrön själ som röstade för Westerberg. Hatten av för sådan integritet.
Men i går fanns det tyvärr fler lättköpta "Rör inte min kompis"-knappar i riksdagen än tecken på verklig integritet.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag