Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ett sorgens år
för Trollhättan

Efter morden på Kronans skola för exakt ett år sedan åkte tusentals till Trollhättan för att lägga blommor och tända ljus.
Foto: Anna Svanberg

Samhället kan inte vaccinera sig mot hatbrott och mordorgier som det på Kronans skola. Men de kan förebyggas.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Han ser ut som en grotesk korsning mellan SS-soldat och Hollywoodsagans jediriddare när han vandrar i korridorerna på Kronans skola i Trollhättan.

För ett år sedan i dag, den 22 oktober 2015, mördade Anton Lundin Pettersson tre människor i Trollhättan: 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar, eleven Ahmed Hassan, 15, och en lärare som avled senare av sina skador. Att alla hade utländsk bakgrund var ingen slump.

I polisen gärningsmannaprofil står att läsa: "Vår bedömning är att Anton kopplat egna upplevda misslyckanden till invandringen... Personer med invandrarbakgrund har för honom blivit kollektivt medskyldig i detta."

På nätet kunde Pettersson elda på sitt hat på nazistiska och rasistiska sajter. Han sökte även på frasen "suicide by cop", "självmord via polis". Han sköts också ihjäl av polis.

För elever och personal på Kronan kommer de fruktansvärda minnena att spöka för evigt. De flesta barnen tycks tack och lov inte ha sett någonting med egna ögon, bland annat tack vare skolans rektor, Djeno Mahic, som beväpnad med en bandyklubba sprang runt och varnade elever och lärare.

Men det fanns barn som fick se alldeles för mycket.

Förhoppningsvis vet elevhälsan i Trollhättan vad som måste göras för att stödja dem. Det kan ta tid att läka såren.

Av de ungdomar som överlevde massakern på Utöya 2011 drabbades 70 procent av ångest och depression. Först två år efter tragedin var deras skolbetyg tillbaka på normal nivå - ett tecken på att en sorts normalitet hade återställts.

Även föräldrar till eleverna på Kronans skola har påverkats, naturligtvis. I ett vidare perspektiv har oerhört många i Sverige med utländsk bakgrund skakats av Anton Lundin Petterssons hatbrott, av insikten att de kan hatas och attackeras enbart på grund av sitt utseende.

Precis som Lasermannens och Peter Mangs dåd lär Anton Lundin Petterssons terror kasta långa skuggor.

Brott som de i Trollhättan kan Sverige inte vaccinera sig mot. Men de kan förebyggas. Skolor kan göras säkrare utan att förvandlas till fort. Ungdomar måste undervisas i historia på så sätt att de lär sig förstå rasistiska och våldsförhärligande ideologier och vad de kan leda till.

SD har ett särskilt ansvar att markera mot sin hatsvans - liksom mot ledande personer som Kent Ekeroth. Fyra dagar före dådet i Trollhättan höll Ekeroth ett torgtal i Trelleborg där han manade åhörarna att överklaga moskéer och "invandrar-boenden" i varje led. Han förkunnade att svenskar är lugna, "men när stubinen har brunnit klart, då smäller det!"

Det är en oacceptabel retorik. I andra änden av anständighetsspektrumet finns den olycksalige statsminister Stefan Löfven som hotar att normalisera begreppet nazism genom att slarva med det.

Reservera det ordet för när det verkligen passar.

'' Men det fanns barn som fick se alldeles för mycket.