Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett (s)lag i luften mot arbetslösheten

Mårten Palme.
Foto: Cornelia Nordström

Någon som minns Tommy Waidelich? Han utsågs i alla fall i mars 2011 till Socialdemokraternas finansministerkandidat. Företrädaren var Thomas Östros som är fil lic i nationalekonomi. Inget ont om vare sig Waidelich eller busschaufförer, men att utse honom var som att ge en person med busskörkort behörighet att flyga Gripen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Naturligtvis kraschade Waidelich.

En central uppgift för Stefan Löfven har varit att återupprätta förtroendet för partiets ekonomiska politik. Valet av Magdalena Andersson med ett CV liknande Anders Borgs har varit ett steg på vägen.

Självklart är det välkommet om politiker tar del av och låter sig inspireras av ekonomisk forskning. Men när Stefan Löfven i sitt första maj-tal förra året berättade att S skulle tillsätta en "forskningskommission" handlade det mer om PR, att ge S-politiken en vetenskaplig aura än om att fylla på partiets kunskapsbank.

Genom att utse Mårten Palme till ordförande i kommissionen slog Löfven två flugor i en smäll. Namnet Palme smäller ju betydligt högre i S-kretsar än Holmlund. Visst är Palme också ekonomiprofessor, men kommissionskollegan Bertil Holmlund är nestorn i svensk arbetsmarknadsforskning.

Det var säkert ett trevligt extraknäck för ekonomerna, men de lever - förstås - inte upp till de förväntningar som Löfven försökt trumma upp. Rapporten är fylld med gammal skåpmat.

Nej, det krävs ingen kommission för att konstatera att risken för arbetslöshet är som störst bland personer utan gymnasieexamen, ungdomar och utrikes födda. Det mest revolutionerade är väl att kommissionen vågar förespråka mer av marknadshyror eller som kodspråket lyder: "ett reformerat bruksvärdessystem."


När ekonomerna nu väl har levererat kan Löfven distansera sig från dem: "Där finns ju ingen näringspolitik och det är ju den som ska se till att jobben skapas", sade S-ledaren i Aftonbladet. Tja, det kan ju bero på att nationalekonomer inte hittar något direkt samband mellan näringspolitik och arbetslöshet.

Bland Palme & Co:s förslag finns också åtgärder som ökar arbetslösheten. Det är väl belagt att "generösa" arbetslöshetsförsäkringar ökar arbetslösheten. Nu är dagens a-kassa inte speciellt generös, men de höjda och indexerade tak i a-kassan som föreslås framstår mer än något annat som en eftergift till uppdragsgivare Löfven.

Och indexerade tak för socialförsäkringsutgifter är i praktiken en bomb mot den budgetbalans Magdalena Andersson annars predikar.

Förslaget att belöna arbetsgivare som har fast anställda med lägre arbetsgivaravgifter innebär att nyföretagandet diskrimineras. Konkurrensen snedvrids när den som just har startat en krog och inte har råd med fast anställda måste betala mer än den etablerade restaurangen på andra sidan gatan.

Den så kallade Palmekommissionen verkar ha lyckats med konststycket att leverera en rapport som inte övertygar någon. S-målet om EU:s lägsta arbetslöshet är mer avlägset än någonsin.