Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ett OS-guld i ekonomi till Sverige

Blågult jubel. PWC har jämfört världens 42 största ekonomier och Sverige toppar rankningen före Schweiz. Vi vinner inte OS-guld i varje gren men sammantaget kan den svenska välfärdsstaten kliva allra högst upp på pallen.
Foto: Bernat Armangue/AP

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Att vinna val handlar till stor del att vinna slaget om verklighetsbilden. Går det bra eller dåligt för Sverige? Hur står det till i välfärdssektorn? Vad har hänt med jobben? I vilket skick är de offentliga finanserna?

Då det inte existerar några större politiska skillnader mellan Socialdemokraterna och Moderaterna handlar det i stället om försök till att konstruera konflikter. Och när S inte har så mycket att själva komma med läggs desto större energi på eländesbeskrivningar på temat "Alliansen har förstört välfärden och ekonomin". Ibland löper man fullständigt amok som när Suhonen liknar förhållanden i den privata äldreomsorgen med den sovjetiska Gulagarkipelagen.

I dag deppar dock många av vänstersidans alla undergångsprofeter. Stefan Löfvens rådgivare har just fått helgen förstörd: Hur ska S kunna bemöta ännu en internationell framgångsbeskrivning av Sverige?

Sverige har hyllats det senaste året med pallplaceringar på teman som miljö, jämställdhet, inkomstfördelning, IT-användning och offentliga finanser. Den ansedda tidskriften The Economist har också stämt in i hyllningskören.

Låt oss för stunden glömma vänsterns dysterkvistar och objektivt sett konstatera att Sverige är ett av världens mest framgångsrika länder. Nej, säger den internationella konsultjätten PWC: Sverige är nummer ett.


PWC jämför världens 42 största ekonomier och vi toppar rankningen före Schweiz. Det här utvecklingsindexet är extra intressant för det mäter inte bara ekonomiska standardindikatorer som inflation, BNP och budgetunderskott, utan har ett betydligt vidare grepp.

I "PWC Escape Index" ingår hela 20 grenar som grad av koldioxidutsläpp, politisk stabilitet, inkomstfördelning och hur mycket medborgarna litar på varandra.

Vi vinner inte OS-guld i varje gren men sammantaget kan den svenska välfärdsstaten kliva allra högst upp på pallen. Det betyder naturligtvis inte att himmelriket på jorden på något sätt skulle vara uppnått; samhällsproblemen måste fortsätta att angripas. Svenska topplaceringar i sådana här rankningar är knappast heller någon tröst för långtidsarbetslösa eller cancersjuka i vårdkön.

Men den systematiska svartmålningen från opposition om tillståndet i konungariket är i sig ett samhällsproblem.


Ska Sverige hålla sig kvar i toppen krävs att vi förbättrar resultatet i en specifik rankning: Pisarapporten. Välutbildade svenskar blir allt viktigare i den globala kunskapsekonomin och vår nationella skolkatastrof riskerar därmed den framtida tillväxten.

Dessutom är utbildning en styrka för demokratin. Det räcker inte att lära sig "tänka kritiskt"; för att verkligen kunna ifrågasätta de verklighetsbeskrivningar som politiker försöker sälja in till medborgarna krävs också kunskap. Och gärna mer än elementär läskunskap.