Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ett Förintelsemuseum i Malmö vore rätt signal

Den 27 januari är det 75 år sedan befrielsen av Förintelselägret i Auschwitz. Förintelsens överlevare, som kan vittna om fasorna, blir för varje år allt färre.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Statsminister Stefan Löfven går till offensiv mot antisemitismen under 2020 med flera lovvärda initiativ. Men minst lika mycket är kommunikationen inåt.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Det är vedervärdigt att judar i Sverige ska behöva vara rädda för att öppet visa sin identitet. Regeringen bör placera det planerade Förintelsemuseet i Malmö som en markering mot den oacceptabla antisemitismen. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I dag är det 75 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Det är svårt att ta in grymheten i detta mänsklighetens svartaste ögonblick. Bara i Auschwitz mördades mer en miljon människor. Av Europas 9,5 miljoner judar före kriget dödades sammanlagt sex miljoner.

Antalet överlevare, som kan vittna om fasorna, blir för varje år färre. Därför är det så viktigt att minnet av denna katastrof förs vidare till varje skolbarn och till varje medborgare. 

Uppenbarligen har Sverige misslyckats på denna punkt. För ett drygt år sedan kom en EU-rapport som visade att en stor majoritet av Europas judar upplever att situationen i hemlandet har försämrats. Sverige är ett av de länder där den judiska befolkningen upplever att antisemitismen har ökat mest.

Många är rädda för att utsättas för trakasserier

Flera siffror i rapporten är minst sagt uppseendeväckande: Drygt en tredjedel har övervägt att emigrera på grund av den upplevda otryggheten. Hela 81 procent anser att regeringen inte bekämpar antisemitismen effektivt.

Många är rädda för att utsättas för trakasserier och begränsar därför sin tillvaro på olika sätt: ”Jag besöker inte längre synagogan, det är inte värt det om vi skulle utsättas för något”, säger en svensk judinna i enkäten. En annan svarar: ”Jag bär aldrig några judiska symboler i offentligheten och jag tittar mig alltid över axeln när jag deltar i judiska evenemang”.

Allt är inte nattsvart, tack och lov. Sverige sägs vara det land i Europa som har lägst andel som är fientligt inställda till judar. Problemen är med andra ord koncentrerade till olika extremistmiljöer och till minoriteter med rötterna i Mellanöstern.

Men uppenbarligen har denna antisemitism inte mött tillräckligt starkt motstånd i den svenska offentligheten. Annars hade vi inte haft dagens problem med öppet judehat på skolor i Malmö eller SSU:are som skanderar ”Krossa sionismen!” på första maj.

Löfven måste skicka ett budskap om nolltolerans mot judehat

Statsminister Stefan Löfven gör nu en lovvärd insats för att vända utvecklingen under 2020. Han reste till Israel i förra veckan för att hedra Förintelsens offer och är på plats i Auschwitz på Förintelsens minnesdag. 

I oktober bjuder Sverige in till en internationell Förintelsekonferens i Malmö. Regeringen planerar också ett etablera ett Förintelsemuseum någonstans i landet - oklart var ännu. Vid sidan av detta anstränger sig regeringen för att normalisera den bottenfrusna relationen till Israel.

Allt detta är välkomna initiativ. Sverige måste visa omvärlden att vi tar kampen mot antisemitismen på största allvar. Men minst lika viktigt är kommunikationen inåt. Löfven måste använda sin offensiv för att skicka ett glasklart budskap - inte minst till det egna partiet - om nolltolerans mot judehat.

Att placera Förintelsemuseet i Malmö vore ett steg på vägen.