Monica Greens hållning, att samlag mellan myndiga syskon är okej, är ett intressant tecken i tiden. Foto: Cornelia Nordström
Monica Greens hållning, att samlag mellan myndiga syskon är okej, är ett intressant tecken i tiden.  Foto: Cornelia Nordström

Ett bra tabu

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Monica Green, socialdemokratisk riksdagsledamot, tycker att samlag mellan myndiga syskon är okej. Hon vill inte driva frågan om lagändring - och det är föga troligt att någon lagändring ligger i Sveriges snara framtid. Ändå är Greens hållning ett intressant tecken i tiden, värt att kommentera.
Skälet till att Expressen frågade bland annat Monica Green om inställningen till syskonsex är det aktuella fallet med ett syskonpar, en 20-årig man och en 17-årig flicka, som åtalats för incest i Kalmar tingsrätt.
I vårt sexualliberala samhälle framstår åtalet som en mycket främmande fågel: statens moralpolis kliver in i ett privat sovrum och drar två (så gott som) vuxna medborgare inför skranket. Det ter sig ytterst omodernt.
Monica Greens resonemang är nog tidstypiskt. Hon säger att hon försökte tänka längre än ryggmärgsreaktionen "fy, usch och äckligt" och kom fram till att det enda argumentet mot syskonincest är de genetiska skador som kan uppstå hos eventuella barn. "Men all sex leder inte till barn," säger Green, "det finns preventivmedel".

Hennes enda invändning är alltså medicinsk. Och visst har preventivmedlen, åtminstone teoretiskt, försvagat det genetiska argumentet mot incest. Men eftersom preventivmedel inte är helt säkra skulle man i praktiken behöva införa steriliseringskrav om syskonincest tilläts. Är det en lag vi vill ha?
I praktiken är det genetiska argumentet alltså fortfarande relevant. Men det starkaste argumentet mot incest är etiskt.
De ojämlika maktförhållanden som finns i en familj är unika. Särskilt ojämlikt är det förstås mellan föräldrar och barn. Och det är självklart för alla, i princip, att en förälder som har sex med sitt barn begår ett övergrepp. Och det är inte risken för att en dotter ska föda ett sjukt barn, som upprör mest, utan det faktum att föräldern utnyttjar sin maktposition och sviker sin roll som beskyddare och vuxen kärleksgivare. Dessutom vet vi vid det här laget att barn tar enorm skada av incest, långt innan de förstår vad ett tabu är.

Det är föga förvånande, alltså, att Monica Greens morska uttalande - "Vuxna människor får har sex med vem de vill" - kommer med en helgardering: det är inte okej att en far har sex med sin dotter. Oavsett ålder eller preventivmedelsanvändning.
Syskon är mer jämlika än föräldrar och barn. Men är de jämlika nog? Knappast. Äldre syskon kan ha en väldig makt över yngre systrar och bröder, relationerna kan dessutom vara osunda och aggressiva. Verklighetens dysfunktionella familjer kan få en Lars Norénpjäs att framstå som lätt komedi.
Incesttabuet fyller en funktion, både som värdering och lag. Familjen bör vara en trygg frizon där uppväxande familjemedlemmar kan utvecklas utan att sexualiseras av sina nära släktingar. Och kanske är det särskilt viktigt att hålla fast vid den ståndpunkten i en tid som inte bara är sexliberal, utan också i högsta grad sexualiserad.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag