Abdel Jaber, företrädare för Eritreas regim som håller den svenske journalisten Dawit Isaak fången utan rättegång sedan åtta år tillbaka, är inbjuden till helgens eritreanska kulturfestival som får bidrag av Stockholms kulturförvaltning. Hur tänkte de där?
Abdel Jaber, företrädare för Eritreas regim som håller den svenske journalisten Dawit Isaak fången utan rättegång sedan åtta år tillbaka, är inbjuden till helgens eritreanska kulturfestival som får bidrag av Stockholms kulturförvaltning. Hur tänkte de där?

Ett bidrag för mycket

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
För elfte året i rad arrangeras, med start i morgon, en eritreansk kulturfestival i Stockholm. Den kommer att pågå hela helgen. Hedersgäst är "the honorable" - "den hedervärde" - Abdel Jaber. Regimens man.
Traditionen att arrangera eritreanska sammankomster i förskingringen uppstod under tiden då eritreanerna slogs mot den etiopiska ockupationen av landet.
1994 utropade Eritrea sin självständighet och en lång period av förtryck och förödmjukelse var över. Men självständigheten blev inte vad många hade hoppats på. Som i så många andra unga afrikanska nationer tidigare kom Eritreas frihetskämpar att bli dess förtryckare.
Regeringspartiet PFDJ, som bildades ur den forna motståndsrörelsen, blev gradvis alltmer totalitärt.
I dag räknar människorättsorganisationer Eritrea som en av världens värsta diktaturer. Human Rights Watch beskrev nyligen landet som "ett gigantiskt fängelse".

De som arrangerar
helgens eritreanska festival värjer sig mot sådana beskrivningar. Men de tillhör en regeringstrogen krets och har till och med bjudit in Abdela Jebar, en hög företrädare - "head of organisational affairs" närmare bestämt - för regeringspartiet, till festivalen. Tillsammans kommer de att fira som vore det 1994.
Diktaturkramande är alltid frånstötande, men alldeles särskilt i det här fallet. Ty Abdela Jebar representerar en regim som sedan snart åtta år har hållit en svensk medborgare, Dawit Isaak, inlåst utan rättegång. Isaaks "brott" är att han som journalist kämpade för demokrati och yttrandefrihet i landet.
Det värsta med helgens festival är emellertid inte att den äger rum - även antidemokratiska krafter har yttrandefrihet - utan att Stockholm stad har beslutat att sponsra den.
Stockholmarnas skattepengar går alltså till ett arrangemang som kommer att fungera som ett PR-jippo för den diktatur som håller Sveriges enda samvetsfånge fången.

Man får anta att kulturförvaltningens beslut grundade sig i ignorans snarare än entusiasm. Men dumhet av sådan magnitud är knappast acceptabel.
Att den eritreanska regimen firas med svenska skattepengar samtidigt som Dawit Isaak och tusentals andra oliktänkande sitter inspärrade under vidriga förhållanden är absolut skamligt.
Stockholms stad borde be om ursäkt.
Till de stockholmare vars pengar gått till festivalen, men framför allt förstås till Dawit Isaak och hans familj och vänner, och andra som torteras och fängslas för sin kamp för ett demokratiskt Eritrea.
Stockholms stad måste ta fullt ansvar för kulturförvaltningens beslut att låta en diktatur firas med svenska skattepengar, i huvudstadens namn.
Förklara haveriet.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag