Ett år med Jöken är ett år för mycket

Sverige sköts inte väl. S bör sparka ut förnuftsbromsen MP och göra upp med M om till exempel migrationen.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Isoleringen och bekämpandet av SD - syftet med Jöken - har misslyckats. SD har vuxit så det knakat.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Januariavtalet är impopulärt bland medborgarna, med all rätt. Låt det första jökenåret bli det sista.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I dag är det 365 dagar sedan Centerpartiet och Liberalerna gjorde upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om landets styre. Årsdagen har firats på lite olika sätt.

”Att inte sitta i CUF förbundsstyrelse och därmed kunna säga 'åt helvete med januariavtalet'!” twittrade den avhoppade centerpartisten Dana Pourkomeylian lyckligt.

När överenskommelsen slutits talade de fyra partierna högstämt om värderingar och om vikten av att hålla SD borta: De högerextrema breder ut sig runtom i Europa, sade Stefan Löfven i sin regeringsförklaring. Men i Sverige står vi upp för människors lika värde. Vi väljer en annan väg.

Samtidigt intygade alla att 73-punktsprogrammet var lysande politik. ”Den största vinnaren med januariavtalet är Sverige”, sa den nygamla statsministern.

Skäms januaripartierna över varandra?

Svenska folket är av en annan mening. En majoritet, 60 procent, anser att den politik som genomförs i januariavtalets namn är ganska eller mycket dålig. Endast en av tio gör tummen upp, enligt en ny undersökning av SVT/Novus.   

Katastrofala siffror - men inte förvånande.

Trots alla vackra ord tycks inte ens S-MP-C-L själva vara särskilt stolta över den nobla väg de valt. De har aldrig ställt upp på någon gemensam presskonferens och det finns inte en enda gruppbild med partiledarna. Man kunde nästan tro att de skämdes över varandras sällskap.

Den märkliga maktdelningen inom januaribygget har inte varit lyckad. Centerpartiet, vars politik dominerar Jöken, sitter tillbakalutat i lyxig låtsas-opposition - alltmedan statsminister Löfven undergivet upprepar att han ska ”leverera” vad som står i avtalet ”till punkt och pricka”. 

Det inger inte förtroende att Sveriges regering agerar som Annie Lööfs speditionsfirma. 

SD kan växa ytterligare genom Jöken

Sällan har Sverige varit i större behov av en regering som äger handlingskraft och övertygelse. Välfärdens resurser tryter och kommuner larmar om ekonomisk kris. En skrämmande nivå av sprängningar, skjutningar och rån - tillsammans med avslöjanden om identitetsfusk och samordningsnummer på vift - har gjort lag och ordning, migration och integration till akut viktiga frågor. Men regeringen släpar modlöst benen efter sig och förtroendet för Stefan Löfven rasar.

I dag har Jimmie Åkesson otroligt nog högre förtroendesiffror än Stefan Löfven. Försöket att isolera och bekämpa SD - Jökens raison d'être - har lett till raka motsatsen: Sverigedemokraterna är inne i värmestugan och större än någonsin. 

De kan mycket väl bli ännu större eftersom Januaripartierna har gjort precis som alliansen under Reinfeldt: mött SD:s tillväxt med mer generös migrationspolitik.

Det finns inga tecken på ljusning för Januaripartierna, av goda skäl. Deras avtal har inte svaret på de frågor som oroar mest. Landet sköts inte väl.

Det bästa för Sverige vore att Stefan Löfven kopplade bort förnuftsbromsen Miljöpartiet och bildade en ren S-regering. Då kunde man få styrfart och göra upp med Moderaterna, framför allt om migrationspolitiken.  

Ett år med Jöken är ett för mycket.