Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erkänn att ni hade fel om stöket, Morgan

Numera är även justitieminister Morgan Johansson, S, för tillträdesförbud till bibliotek och badhus.
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
När problemet med biblioteksstöket först påtalades avfärdades det dock som något främlingsfientligt av S-politiker.
Foto: Patrik Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu vill även Socialdemokraterna porta fridstörare från biblioteken.

Det är sannerligen på tiden.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Man ska omfamna konvertiter. Därför bör det välkomnas att även justitieminister Morgan Johansson, S, nu vill att bibliotek och badhus ska få rätt att porta busar

Stöket är tyvärr utbrett. När Brottsförebyggande rådet häromåret studerade problemet konstaterade man att ”brott och störningar förekommer på de flesta simhallar och bibliotek” och att detta ”skapar otrygghet för besökare och har negativa konsekvenser för personalens arbetsmiljö”. 

Från juli nästa år kommer även dessa verksamheter att få möjlighet att porta fridstörare. Då utökas enligt förslaget den lag som sedan i våras ger handlare rätt att ansöka om tillträdesförbud för personer som missköter sig i butiker. 

Konstruktionen ger viss anledning till oro. Många handlare vittnar redan om att de hamnar i en moment 22-situation där åklagare kräver fällande domar för att utfärda tillträdesförbud, men där polisen regelmässigt lägger ner anmälningar om snatterier – trots bevis. Hittills har därför bara runt en fjärdedel av ansökningarna beviljats. 

Kravet för att porta någon från just bibliotek är visserligen något lägre i det nya lagförslaget – ett välkommet medgivande från regeringen om att lugn och ro på bibliotek faktiskt är ett självändamål. Men det finns ändå en påtaglig risk att lagen kommer att bli mindre effektiv mot stöket än vad den kunde ha blivit. 

Med tanke på de utbredda problemen är det ändå ett steg i rätt riktning att marodörer inte längre har en ovillkorlig rätt att fortsätta vistas i lokalerna. Man får vara glad åt det lilla.

Det är att ändra sig – och att faktiskt stå för det – som inger verkligt förtroende.

Det var skribenten Paulina Neuding som i SvD år 2015 först påtalade problemet med ordningstörningar och ren kriminalitet på landets bibliotek. För det förtjänar hon en eloge.

Men i den märkliga debatt som följde på hennes artikel avfärdades hon i stället som främlingsfientlig, bland annat av det dåvarande kulturborgarrådet Roger Mogert, S, som ansvarade för Stockholms bibliotek.

Under åren som gått sedan dess är det också den borgerliga oppositionen som har drivit kravet på tillträdesförbud och genom utskottsinitiativ i riksdagen föst regeringen framför sig i frågan.

Denna förhistoria var dock som bortblåst när Morgan Johansson presenterade lagförslaget på måndagen.

I allmänna ordalag talade han om tillträdesförbud som något som tidigare hade varit politiskt kontroversiellt. När han på presskonferensen ombads att konkretisera detta motstånd skyllde han på en motvalls utredare samt på den alliansregering som avgick för sju år sedan.

Även om man bör välkomna konvertiter, så skaver det att Morgan Johansson vill få det att framstå som han alltid varit troende i frågan. Inte bara för att det envisa motståndet från socialdemokrater har fördröjt nödvändig lagstiftning, utan också för att sådana skenheliga reträtter riskerar att öka politikerföraktet.

Det är att ändra sig – och att faktiskt stå för det – som inger verkligt förtroende.