Eric Erfors

Wallström ska inte be Putin om ursäkt

Med Margot Wallström har Sverige åter en melondoktrin.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Denna säkerhetspolitiska doktrin bygger på att Sverige på ytan är hård mot främmande makt, men betydligt mjukare innanför skalet. Olof Palme gick i demonstrationståg mot Vietnamkriget och protesterade mot USA. Men trots den hårda retoriken fortlöpte det militära samarbetet med amerikanarna bakom kulisserna.

I söndagens Agenda i SVT sa utrikesminister Margot Wallström, S, de korrekta fraserna: "Vi måste fortsätta att hålla uppe trycket på Ryssland" och "Det är viktigt att EU håller ihop i sanktionspolitiken". Men under UD:s skal är det betydligt mjukare.

Utrikesministerns närmaste medarbetare - kabinettssekreteraren Annika Söder - har nyligen haft underdåniga samtal med Putins Sverigeambassadör Viktor Tatarintsev, som Expressen kunnat avslöja.

Av promemorian om samtalet framgår att Söder är väldigt mån om att lugna ambassadören. Den flygövning Sverige ska genomföra med USA och Finland ska "inte tolkas som en markering, utan är en i raden av liknande övningar". Vidare lovade Wallströms närmaste medarbetare att "inga svenska plan skulle landa på estniskt territorium, och detsamma gällde Finland." Utrikesminister Wallström hade nämligen varit i kontakt med sin finländske kollega Erkki Tuomioja, S.

Jag måste undra: När blev det en uppgift för det svenska utrikesdepartementet att informera Ryssland om hur Finland avser att öva militärt?

UD-promemorian sammanfattar: "Tatarintsev föreföll nöjd med svaret."

Tror, jag det!

Här sitter kabinettssekreteraren vid svenska UD och närmast ber om ursäkt för vår militära flygövning i Östersjön. Det samtidigt som Ryssland med sina övningar satt i system att utmana svenskt luftrum och riskera flygsäkerheten för den civila luftfarten genom att flyga med avslagna transpondrar.

Här redovisar UD att de är överens med Finland om att inte landa på några estniska flygbaser. En uppgift som syftar till att få ryssarna på lite bättre humör. Ty är det något som ger Vladimir Putin existentiell ångest är det förhållandet att Ryssland inte lyckades stoppa de baltiska staternas Natomedlemskap.

Försvarsmakten hävdar att det "under ingen del under planeringen" har varit aktuellt använda sig av estniskt luftrum eller flygbaser under denna övning. Stämmer verkligen detta?

Hufvudstadsbladet rapporterade i januari att Finland strax skulle få en officiell inbjudan till flygövningen i Estland. Men sedan verkar det ha blivit turbulens i kabinen. Självaste presidenten, Sauli Niinistö, gick ut och kände sig tvungen att förneka att han skulle ha stoppat deltagande i övningen. Nu blir det bara USA som landar sina plan på flygbasen Ämari i Estland.

Intrycket blir oundvikligen att Finland och Sverige har vikt ner sig för att inte provocera Ryssland "i onödan". Lilla Estland som är hårt stressad av ryska krigshandlingar i Ukraina skulle naturligtvis ha tagit emot våra Gripen-plan med öppna armar. Tala om konkret solidaritetsmarkering med vår EU-granne! Men kabinettssekreterare Annika Söder har ju lovat den ryska ambassadören att Sverige avhåller sig från sådana markeringar.

Så mycket var den svenska solidaritetsförklaringen med Estland alltså värd. Hallå, Carl Bildt, vilket flygplan är du på? Vi behöver en utrikesminister som vågar stå upp mot Ryssland.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.