För Sverige - i tiden? Kungen verkar vara rejält trött på sitt jobb. Sverige behöver en statschef som tar sitt ämbete på allvar. Kanske är det dags att låta kronprinsessan Victoria ta över. Foto: Suvad Mrkonjic
För Sverige - i tiden? Kungen verkar vara rejält trött på sitt jobb. Sverige behöver en statschef som tar sitt ämbete på allvar. Kanske är det dags att låta kronprinsessan Victoria ta över.  Foto: Suvad Mrkonjic
Eric Erfors

Vet hut, kungen

Publicerad

Tänk om Barack Obama skulle sätta i system att raljera och förolämpa reportrar?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Senatorerna skulle ifrågasätta presidentens omdöme och om han är kapabel att inneha ämbetet.

Men i Sverige är det förlamande tyst när statschefen, gång efter gång, gör bort sig. Har riksdagens republikaner somnat på tjänsterummen?

I tisdags - när prinsessan Madeleines graviditet offentliggjordes - var kungen på resa i Östergötland. I Åtvidaberg råkar SR:s reporter staka sig när han ställer den naturliga frågan om kungens känslor inför att bli morfar igen.

Då börjar kungen håna reportern, grimasera och härma nervösa läten: "Oj, oj vad upphetsad jag blir!"

På frågan om kungaparet ska vara aktiva morföräldrar och byta blöjor fortsatte kungen sitt raljerande: "Jag ska stänga ner hela butiken och bara syssla med det hela tiden."

 

På nästa relevanta fråga huruvida prinsessan ska flytta hem till Sverige: "Det är väl också intressant, va. Säkert. Hon kanske flyttar till Island i stället, tror jag. Det är bättre där."

Sveriges statschef. För Sverige - i tiden?

Nej, detta är inget annat än överklassarrogans - helt i enlighet med den internatskoleanda vi i dagarna har fått lära oss mer om.

När SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg i juni ställde kritiska frågor om renoveringen av slottet Stenhammar utbrast kungen: "Kan ni aldrig hålla er till sanningen någon gång? Fy fan!"

En klassiker i kunglig arrogans inträffade under ett statsbesök i Botswana. Silvia hade med kort varsel uteblivit och det hänvisades till sjukdom. Expressens Johan T Lindwall ställde den självklara frågan om hur hon mådde. Kungen svarade att hon mådde väldigt dåligt och att "det var läge för läkaren att skära av hennes öron."

För Sverige - i tiden?

Man kan naturligtvis tycka att reportrar i allmänhet och vissa i synnerhet är pest och pina. Det gör Obama, och det gör statschefer över hela världen. Men nu råkar det ingå i tjänsten att vara tillgänglig och uppträda korrekt i sina mediekontakter.

Efter 40 år på jobbet borde Sveriges statschef ha lärt sig dessa grundläggande och egentligen inte så svåra, ska vi säga, etikettsregler. I stället uppträder han så pinsamt att vi är många undersåtar som famlar efter en kudde i tv-soffan.

 

En börs-vd med motsvarande omdömeslösa uppträdande skulle få kicken av sin styrelseordförande. Och tro mig: den partiledare som kopierar kungens kommunikationsstrategi skulle få en betydligt kortare karriär än Håkan Juholt.

Efter dikeskörningen i Åtvidaberg lät hovets informationschef Bertil Ternert meddela Resume.se att "Jag brukar tala om för journalister att kungen gärna svarar på frågor kring själva länsbesöket. Men att de inte kan vänta sig svar när de ställer irrelevanta frågor."

Det "irrelevanta" ska väl översättas till känsliga frågor. Tänk om statsministers presschef Roberta Ahlenius skulle uppmana journalisterna att bara ställa frågor till Obama på temat "hur trevligt det är i Stockholm". Och absolut inte om sådana "irrelevanta" ämnen som Syrien eller NSA:s globala övervakningssystem.

Den presschefen skulle genast tvingats lämna tillbaka sitt passerkort. Men Ternert får behålla sitt.

Kungen borde, på ren Anders Björckska, veta hut. Sur och bitter över olika publiceringar? Möjligen, men det rättfärdigar inte hans översittarattityd, hans raljerande ton och vuxenmobbande av olika journalister.

Jag önskar att Sverige hade en statschef som uppträdde i paritet med ämbetets tyngd. Kung Carl XVI Gustaf verkar efter 40 år vara rejält trött på sitt jobb. I såväl Belgien som Holland har sittande regent pensionerat sig i år. Dags att låta kronprinsessan Victoria ta över?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag