Eric Erfors

Vänstern borde sluta gnälla på läget i landet

Publicerad

Sverige är - objektivt sett - ett av världens bästa länder att bo i.

Det kan vara svårt att tro efter att ha lyssnat på en genomsnittlig riksdagsdebatt.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Eller när man läst något av alla dessa Göran Greider-typer som nostalgiskt drömmer sig tillbaka till den tid då tv:n sände svartvitt och Tore Skogman regerade på svensktoppen och Palme i Rosenbad. Den tid då omvärlden beundrade och förundrades av Sverige.

Fast det sker även i dag.

Till politiken hör att ständigt försöka erövra problemformuleringsprivilegiet. Slaget om verklighetsbeskrivningen måste absolut vinnas. När Moderaterna var i opposition satsade gnällhögern på att svartmåla tillståndet i nationen. Inför valåret 2014 är det gnällvänsterns tur.

Och i dag, när det krävs förstoringsglas för att finna skillnaderna mellan det stora oppositionspartiet och Moderaterna blir det ännu viktigare att svartmåla effekterna av alliansens politik.

 

Ja, i tider när Socialdemokraterna inte ens tänker skrota det femte jobbskatteavdraget så tvingas gnällvänstern desperat famla efter bevis för att vi lever i en nation på dekis.

Låt mig understryka det självklara: det finns allvarliga och mindre allvarliga brister i det svenska samhällsbygget och i alliansens politik. Det är förstås ingen tröst för arbetslösa att höra att Sverige enligt Eurostat har EU:s lägsta långtidsarbetslöshet.

Men gnällvänstern och greidianerna på Aftonbladets ledarsida underskattar nog svenska folket. En överväldigande majoritet är väl medveten om att de bor i ett av världens bästa länder. Och hur kunde just Sverige bli ett så framgångsrikt land och på så många områden?

Det är en fråga som Kurt Lundgren försöker besvara i sin färska bok "Kan landet lagom vara bäst?" (SNS). Lundgren har en bakgrund som civilingenjör, nationalekonom och professor i IT-infrastrukturekonomi. Boken är en begåvad och tvärvetenskaplig beskrivning av det svenska framgångsreceptet, och redan första kapitlet blir en riktig rysare för Greider & Co.

Vad Lundgren gör där är nämligen att resonera kring olika internationella mätningar.

 

I World Competitiviness Report (2010-11) som mäter ett lands konkurrenskraft tar Sverige bronsmedalj.

The Innovation for Development Report: Sverige toppar av 131 länder.

Knowledge Economy Index från Världsbanken: Sverige på andra plats.

The State of Responsible Competitiviness mäter ansvarsfullt företagande och, jo, Sverige toppar.

Stefan Löfven brukar tjata om att vi behöver en ny innovationspolitik, men European Innovation Scoreboard toppas av Sverige. Och vi rankas tvåa av Global Innovation Index.

Human Poverty Index (HPI) från FN ska spegla långt och hälsosamt liv, tillgång till kunskap och anständig levnadsstandard och social inkludering.

Beklagar, bästa kollegor på Aftonbladets ledarsida; välfärdsstaten är faktiskt inte fullständigt nedmonterad av Reinfeldt eftersom Sverige tar FN-guldet.

Och apropå föräldrafattigdomen: HPI mäter också den andel av befolkningen som har en inkomst som ligger under 50 procent av medianinkomsten. Sverige har här världens näst jämnaste inkomstfördelning. När internationella Röda Korset mäter barns hälsotillstånd rankas Sverige etta.

På Environmental Performace Index hamnar Sverige fyra och bäst i EU. Och inom området beredskap för klimatförändringar kommer vi på tredje plats.

Heja Sverige!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag