Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Eric Erfors

Välförtjänt sågning av finansministern

Magdalena Andersson får en rejäl uppläxning av ekonomerna i regeringens eget Finanspolitiska råd. Det förtjänar hon.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När den nuvarande finansministern var i opposition behövde hon skaffa sig en ansvarstagande ekonomisk image. Därför missade hon aldrig chansen att påtala att Anders Borg var en synnerligen ansvarslös minister eftersom han sänkte skatterna och missade överskottsmålet i budgeten.

När hon flyttade in på finansdepartementet hade Andersson emellertid redan hunnit acceptera både de tidigare så förhatliga jobbskatteavdragen och den stora bolagsskattesänkningen. Sedan bestämde hon sig själv för att bryta mot överskottsmålet. I början av mars avslöjade hon att detta heliga mål skulle ersättas med ett nytt balansmål, det vill säga plus minus noll.

Det måste betraktas som ett politiskt svek i klass med när Livets ords grundare Ulf Ekman kom ut som katolik. Men med tanke på Sveriges relativt låga statsskuld är balansmålet en rimlig väg att gå.

Finanspolitiska rådet är stenhård i sin kritik i den årliga rapport som släpptes på tisdag. Underskotten 2016-2018 beräknas vara alldeles för stora. Magdalena Andersson har inte tagit höjd för utgiftsbomber som den stigande sjukskrivningsnotan och effekten av Migrationsverkets flyktingprognoser. Rådet sammanfattar det som "ett brott" mot det finanspolitiska ramverket.


Dessutom är ekonomerna minst sagt tveksamma till om statsminister Stefan Löfven någonsin når målet om att Sverige 2020 ska ha lägst arbetslöshet i hela EU. Enbart den höjda nivån i arbetslöshetsförsäkringen ökar arbetslösheten med 27 000 personer, enligt "gängse beräkningsmetoder." Rådet är kritisk till att regeringen struntar i att använda sig av dessa metoder i budgeten.

Fast Andersson är ju vidbränd av tidigare budgetformuleringar om hur den egna politiken sänker tillväxten. Möjligen har någon tjänsteman på departementet nu beordrats att undvika dessa beräkningar.

Jag tror att Sveriges oförmåga att skapa jobb åt vissa flyktinggrupper gör arbetslöshetsmålet helt utopiskt. Förra året var fyra av tio utomeuropeiska födda med låg utbildning arbetslösa. Stefan Löfvens tro är dock orubblig och han viftar bort oss ondsinta tvivlare: "De som våren 2015 säger att målet för 2020 inte kan nås, de imponerar inte på mig."

Vad jag har förstått av opinionsmätningarna är inte folk speciellt imponerade av Löfven. Tja, vad är oddset på att han är statsminister 2020? Det finns allt fler som har ett helt annat arbetslöshetsmål - att göra Löfven arbetslös.


Rådet för ett övertygande resonemang om hur Sverige med en tillväxt på 3 procent har lämnat lågkonjunkturen och att nu är det dags att spara i ladorna. Man hänvisar till att både EU och IMF ansluter sig till rådets rekommendation om att en normal budgetförstärkning i detta läge vore 0,5 procent av bnp.

Men Stefan Löfven säger blankt nej till åtstramningar, för att konsumtionen måste "späs på". Jaha. Alltså överkonsumtionen av lån till hysteriskt dyra bostadsrätter? Rådet konstaterar å sin sida att det alltid är "frestande" att avstå från nödvändiga budgetförstärkningar i en återhämtningsfas.

Och tänka sig, Stefan Löfven föll för frestelsen!

I en fotnot framkommer att rådet har beställt bakgrundsmaterial från regeringen och Moderaterna, men mötts av kalla handen. Det är ju fullständigt absurt att regeringens egen expertmyndighet motarbetas av finansdepartementet och det parti som under åtta år innehade finansministerposten.

En KU-anmälan, någon?


Läs också:

Politik är svårare än du tror, Stefan Löfven

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.