Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Eric Erfors

Ullenhag, liberal med kluven tunga

Kan vi lita på att Liberalerna ska bli liberala?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I så fall handlar det om en ren kulturrevolution i det före detta Folkpartiet. De frihetliga delarna inom partiet har historiskt haft det svårt mot den regleringsreflex som varit dominerande. Inte minst i livsstilsfrågor. Typ förbud att bära niqab i skolan.

Men nu har väl någon partistrateg kommit på att Liberalerna måste försöka leva upp till vad Jan Björklund lovade inför partiets namnbyte: "Vi är vad vi heter".

Sålunda uppträde Liberalernas gruppledare i riksdagen, Erik Ullenhag, i Aktuellt i tisdags kväll i en debatt med folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Han som hade totalförbjudit rökning och mycket annat om det hade varit möjligt.

 

Trots att Liberalerna inte bara i princip är överens med Wikström i folkhälsopolitiken, utan vill gå längre i en del regleringar, hade alltså Ullenhag tagit på sig den frihetliga kostymen kvällen till ära. Han stämplade regeringens tobaksutredares förslag som "moralistiska". Han dundrade på om att "regeringen bara vill ha förbud och pekpinnar och att "vi ska inte ha ett samhälle som reglerar allting i minsta detalj".

Ljuv musik i mina liberala öron.

Men skulle Ullenhag verkligen våga gå så långt - ja, det vore ett maratonlopp för partiet - som att önska söndagsöppet på Systembolaget, något hans partikamrat Carl B Hamilton har krävt?

Absolut inte, även om Ullenhag förklarade att "historiskt" hade folkpartisterna minsann ägnat sig åt lite för mycket av pekpinnepolitik. Denna bekännelse tävlar nu i klassen månadens politiska understatement,

24 februari lämnade Liberalerna in en riksdagsmotion, signerad Ullenhag. Där framhålls att det är "angeläget att förebygga alkoholskador hos äldre genom att rikta informationsinsatser mot dagens medelålders."

Handen på vinflaskan, svenska folk. Lider nationen verkligen av ett underskott på just kampanjer om alkoholens hälsorisker? Skulle inte tro det.

 

Ullenhag gläds i motionen åt att det ska bli möjligt att "reglera" distanshandeln med alkohol. Ullenhag skriver också under på att han "inte är främmande för olika typer av marknadsföringsbegränsningar av tobak". Det betyder att han kan tänka sig ytterligare moralistiska åtgärder mot det snus som räddar många före detta rökares liv.

Vidare inskärper han - som inte vill "reglera allting i minsta detalj" - att nu måste "innehåll och marknadsföring av e-cigaretter regleras, i enlighet med regelverken för tobaksprodukter."

Liberalerna var i regeringsställning drivande bakom en ny sjöfyllerilag. Den jämställer segling med ett par öl i kroppen på ett öde hav med att köra rattonykter på en trafikerad motorväg. Högsta domstolen har sedan underkänt jämförelsen: sjösäkerhet är absolut inte lika med trafiksäkerhet.

Tala om moralistisk lagstiftning. För det existerade redan en fungerande lagstiftning mot grovt sjöfylleri.

Ullenhag behöver rikta informationsinsatser inom partiet bara för att påbörja en liberal kulturrevolution. Motkrafterna är även tunga på lokal nivå.

Liberalerna i Olofström ställer sig helhjärtat bakom reglerna om att kommunanställda är förbjudna att röka när de är på kurs eller tjänsteresa.

Liberalerna. Partiet som inte riktigt är vad det heter. Varken nu eller inom överskådlig framtid.

 

Läs också: Vem kan segla förutan vin?

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!