Eric Erfors

Ullenhag, liberal med kluven tunga

Publicerad

Kan vi lita på att Liberalerna ska bli liberala?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I så fall handlar det om en ren kulturrevolution i det före detta Folkpartiet. De frihetliga delarna inom partiet har historiskt haft det svårt mot den regleringsreflex som varit dominerande. Inte minst i livsstilsfrågor. Typ förbud att bära niqab i skolan.

Men nu har väl någon partistrateg kommit på att Liberalerna måste försöka leva upp till vad Jan Björklund lovade inför partiets namnbyte: "Vi är vad vi heter".

Sålunda uppträde Liberalernas gruppledare i riksdagen, Erik Ullenhag, i Aktuellt i tisdags kväll i en debatt med folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Han som hade totalförbjudit rökning och mycket annat om det hade varit möjligt.

 

Trots att Liberalerna inte bara i princip är överens med Wikström i folkhälsopolitiken, utan vill gå längre i en del regleringar, hade alltså Ullenhag tagit på sig den frihetliga kostymen kvällen till ära. Han stämplade regeringens tobaksutredares förslag som "moralistiska". Han dundrade på om att "regeringen bara vill ha förbud och pekpinnar och att "vi ska inte ha ett samhälle som reglerar allting i minsta detalj".

Ljuv musik i mina liberala öron.

Men skulle Ullenhag verkligen våga gå så långt - ja, det vore ett maratonlopp för partiet - som att önska söndagsöppet på Systembolaget, något hans partikamrat Carl B Hamilton har krävt?

Absolut inte, även om Ullenhag förklarade att "historiskt" hade folkpartisterna minsann ägnat sig åt lite för mycket av pekpinnepolitik. Denna bekännelse tävlar nu i klassen månadens politiska understatement,

24 februari lämnade Liberalerna in en riksdagsmotion, signerad Ullenhag. Där framhålls att det är "angeläget att förebygga alkoholskador hos äldre genom att rikta informationsinsatser mot dagens medelålders."

Handen på vinflaskan, svenska folk. Lider nationen verkligen av ett underskott på just kampanjer om alkoholens hälsorisker? Skulle inte tro det.

 

Ullenhag gläds i motionen åt att det ska bli möjligt att "reglera" distanshandeln med alkohol. Ullenhag skriver också under på att han "inte är främmande för olika typer av marknadsföringsbegränsningar av tobak". Det betyder att han kan tänka sig ytterligare moralistiska åtgärder mot det snus som räddar många före detta rökares liv.

Vidare inskärper han - som inte vill "reglera allting i minsta detalj" - att nu måste "innehåll och marknadsföring av e-cigaretter regleras, i enlighet med regelverken för tobaksprodukter."

Liberalerna var i regeringsställning drivande bakom en ny sjöfyllerilag. Den jämställer segling med ett par öl i kroppen på ett öde hav med att köra rattonykter på en trafikerad motorväg. Högsta domstolen har sedan underkänt jämförelsen: sjösäkerhet är absolut inte lika med trafiksäkerhet.

Tala om moralistisk lagstiftning. För det existerade redan en fungerande lagstiftning mot grovt sjöfylleri.

Ullenhag behöver rikta informationsinsatser inom partiet bara för att påbörja en liberal kulturrevolution. Motkrafterna är även tunga på lokal nivå.

Liberalerna i Olofström ställer sig helhjärtat bakom reglerna om att kommunanställda är förbjudna att röka när de är på kurs eller tjänsteresa.

Liberalerna. Partiet som inte riktigt är vad det heter. Varken nu eller inom överskådlig framtid.

 

Läs också: Vem kan segla förutan vin?

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag