Eric Erfors

Stoppa tafsandet på badhusen

Inför nolltolerans mot tafsande på landets badhus. Och det brådskar.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Eriksdalsbadet i Stockholm har uppmärksammats för anmälningar om sexuella övergrepp. För att visa handlingskraft infördes könssegregerade bubbelpooler. En desperat och genomkorkad åtgärd.Budskapet blir att kvinnor och män inte längre kan bada tillsammans då alla män är potentiella sexförbrytare och kvinnlig närvaro i sig utgör ett problem. Att införa könsapartheid i pooler är att kapitulera inför ett kriminellt beteende.

Apropå debatten om kulturella skillnader - de existerar även mellan Tyskland och Sverige. I november besökte jag ett bad söder om Berlin och där badade kvinnor och män tillsammans i bubbelpoolen. Nakna.

Eriksdalsbadet utmärker sig på fler sätt. Efter en misstänkt våldtäkt ska polisen nu börja patrullera på badet. Polisen meddelar att de även kommer att uppträda "civilt klädda". Det måste rimligen tolkas som att det inte kommer att stå "POLIS" i versaler på badkläderna.


Men det kan omöjligen vara en polisiär uppgift att upprätthålla tryggheten för badgäster på en kommunal simhall. För hur var det egentligen? Vi har ju hört dessa återkommande berättelser om hur Stockholmspolisen "går på knäna." I stället för att trampa vatten borde polisen lära sig att prioritera.

Det är Eriksdalsbadet - liksom Sveriges övriga simhallar - som ansvarar för badgästernas trygghet. Problem med ordningen och sexuella övergrepp? Jamen anställ då fler badvakter, eller använd befintlig personal mer effektivt.En möjlighet är att kräva att badgäster identifierar sig i entrén och löser ett medlemskap. Den som sedan skulle ofreda någon i badet blir automatiskt avstängd. Hotet om att bli identifierad och portad borde också vara ett användbart verktyg för att få alla de badande som absolut inte vill lyssna på badvakten att lyda.


Med tanke på alla larm om sexuella ofredanden i bassänger runtom i Sverige borde väckarklockan ringa om att nolltolerans måste vara den grundläggande principen. Men så är uppenbarligen inte fallet överallt.

I Östersundsposten berättar en kvinna om hur hon tillsammans med två medföljande flickor, 11 respektive 14 år, blev förföljd av och tafsade på i bassängen på Storsjöbadet av fem-sex killar. När kvinnan larmade badvakten sade han bara: "Händer det igen så slänger vi ut dem". Här har vi således ett 11-årig tjej som brottsoffer. Och badvakten ger gärningsmännen ännu en chans.


Badhusets chef är visserligen ångerfull, men hänvisar samtidigt till att "det här är en ny företeelse för oss med yngre killar som agerar i grupp." Enligt SVT Jämtland ska badet nu förbättra introduktionen för ensamkommande flyktingbarn.

Naturligtvis ägnar sig inte alla ensamkommande flyktingbarn åt sexuella trakasserier. De är individer som du och jag. Men standardrelativiseringen om att "svenska killar också sextrakasserar" undergräver vikten av att jobba förebyggande.

Det handlar inte bara om upplysning utan också om att ensamkommande flyktingbarn i grupp alltid bör ha en medföljande vuxen på badhuset. För säkerhets skull. Många är nämligen också dåliga på att simma.

Om föräldrar nu inte längre vågar låta sina småtjejer besöka badhus måste reaktionen vara snabb och kraftfull. Rapporterna om sexövergrepp ska tas på största allvar. Och brottsoffren orkar förhoppningsvis polisanmäla.