Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

Stoppa bidragen till religiösa föreningar

Det är inte bara staten som öser skattepengar över religiösa organisationer. Även landstingen gör sitt för att stimulera bidragsentreprenörer.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Landstinget i Stockholm delar ut särskilda bidrag till ungdomsförbunds distriktsorganisationer. Grundplåten är på 300 000 kronor per år, därutöver får man 106 kronor per medlem. En märklig detalj är att 40 procent av medlemmarna kan vara över 25 år. Definitionen på "ungdomsorganisation" är onekligen generös hos landstingets kulturnämnd, som ansvarar för de 21,5 miljoner som delas ut årligen.


Nu står Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, SMFR, på tur att erhålla de där 300 000 kronorna. Plus närmare 60 000 för antalet medlemmar.

Det är en av Folkpartiets politiker i nämnden, Paula Ternström, som har uppmärksammat mig på att ännu en religiös organisation ska bli bidragsberättigad. Ternström berättar att hon har anklagats för att vara islamofob när hon ifrågasatt SMFR och påpekar att ledande företrädare vägrar att skaka hand med kvinnor. En välunderrättad källa som jag talar med menar att SMFR är en islamistisk organisation och turkiska AKP:s förlängda arm i Sverige.


Ett krav för att bli bidragsberättigad är att man har minst fem lokala föreningar i minst tre kommuner anslutna till distriktet. Och tänka sig, det är just vad SMF Region Stockholm visar sig ha. Bidragsansökan förefaller vara skräddarsydd, av de totalt 891 registrerade medlemmarna uppges 38 procent vara över 25 år. För hade det rört sig om 41 procent hade det varit kört.

Av SMFR:s knapphändiga verksamhetsberättelser framgår att under 2013 har verksamheten varit av "strategisk karaktär och fokuserat på att uppfylla kraven för regionbidrag." Bravo, här är det i alla fall klarspråk från en riktig bidragsentreprenör!

Även under 2014 har verksamheten varit av "strategisk karaktär" och man inleder med att beklaga sig över att landstinget avslagit bidragsansökan. Efter ett extra årsmöte i somras blev kriterierna uppfyllda. Antalet närvarande medlemmar på mötet var 4 stycken.

Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa behöver inte be sina medlemmar om att solidariskt bidra till föreningens arbete. Att bli medlem är nämligen helt gratis och ansökan fyller man i på föreningens hemsida. Och hur många av de 547 uppgivna gratismedlemmarna under 26 år är egentligen aktiva? Nej, det bryr sig inte landstingets kulturnämnd om. Därmed borde väl Facebookgrupper också kunna bli berättigade till de där 300 000 kronorna?


SMFR är väl annars mest känt för sitt engagemang för spektaklet Ship to Gaza och att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) var med och bildade föreningen. Ett centralt fredsprojekt för en muslimsk fredsorganisation borde rimligen vara att göra allt vad man kan för att bromsa rekryteringen av svenska IS-terrorister. Om detta finns intet att finna på SMFR:s hemsida.

Pingstkyrkans ungdomsrörelse i Stockholm kan kvittera ut 430 000 kronor i år i distriktsstöd. Stockholms läns unga katoliker får 450 000 kronor, Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund kan inkassera 630 000 kronor, medan Svenska Kyrkans Unga får närmare en halv miljon kronor.

Vi ska helga den grundlagsfästa föreningsfriheten. Men religiösa organisationer borde kunna finansiera sin verksamhet med medlemsavgifter. Eller om man så vill med allmosor och kollekt.


Läs också:

Kristna homofober bör också förlora bidragen


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.