Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Eric Erfors

Stefan Löfvens tal – helt utan censur

Talskrivare Utbult har twittrat alla fingrar ur led och Stefan Löfven är plötsligt tvungen att tala ärligt ifrån hjärtat. Här är hans tal på S-kongressen. Alla eventuella likheter med verkligheten är helt avsiktliga.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"Partivänner,

Tre saker:

För det första vill jag hälsa er välkomna till Västerås. Självfallet.

För det andra vill jag be om ursäkt för att jag är tre timmar försenad. Fridolin krävde att jag skulle ta tåget för att visa regeringens gröna profil, men vi blev stående i Kalhäll. Jag har därför beslutat att utse en nationell samordnare för järnvägen - en tågkansler. Kristian Luuk från På spåret får uppdraget. Det är ett program som jag och Ulla brukar titta på.

(APPLÅDER)

Vi har samlats här i Västerås för att prata om jobben. Vi måste prata mer om jobben, jobben, jobben för att de ska bli verklighet. Vid min sida har jag arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, hon har, partivänner, en fantastisk förmåga att prata om jobben, jobben, jobben!


Samarbetsregeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Självfallet. Men det räcker inte. Nu höjer vi ambitionsnivån och utvecklar jobbmålet till att ha universums lägsta arbetslöshet år 2030.

Sverige måste satsa på innovationer. Regeringen är lyhörd och har följt rådet att inte räkna med ungdomar under 20 år i arbetslöshetsstatistiken. Eftersom vår politik syftar till att alla ska gå en högskoleutbildning kommer vi inte heller räkna med alla under 26. Med kunskap om statistiken lyfter vi Sverige!

Men det krävs också offensiva satsningar. Jag har anställt 23 trainees på statsrådsberedningen. De brukar ägna sig åt att leta efter framtidsminister Kristina Perssons kalender. Å andra sidan kan den fortsätta vara försvunnen, Persson har sällan något på schemat. Partivänner, så knäcker vi ungdomsarbetslösheten!

(APPLÅDER)

Partivänner,

Vi ska inte bry oss om opinionsmätningarna i högermedierna. Vi har tvingats regera på en borgerlig politik och jag har varit tvungen hålla ordning på Romson och Fridolin. Miljöpartiets problem smittar över på oss. Som jag brukar säga: Efter regn kommer solsken. När jag är ute och reser i landet kände jag ett enormt folkligt stöd från 13 pensionärer i partiföreningen i Kalix.

Jag vill säga fem saker:

För det första. Vi har en målsättning att under de tre kommande åren att satsa, 50, 30, 40 miljarder på jobben. Nej, jag menar 30, 40 och 27. Låt mig vara väldigt tydlig: Det ska vara 40, 27, 50. Jag upprepar: 30, 27 och 40 miljarder för full sysselsättning!

För det andra. Även jobbsatsningarna är fullt finansierade via lån hos Riksgälden. Samarbetsregeringen tar med krona för krona i lån ansvar för de offentliga finanserna. Självfallet.

För det tredje: Vi är som otåliga reformister alltid stolta, aldrig nöjda. Innovationskatapulterna får oss att lyfta. Med vår nya exportstrategi riktad mot diktaturer, jag menar icke-demokratier, i Mellanöstern skapar vi jobb åt svenska genuspedagoger i Saudiarabien. Partivänner, känn stolthet för vår feministiska utrikespolitik!

För det fjärde: Sverige ska konkurrera med hög kompetens - inte låga löner. Med tanke på den bristande kompetensen bland mina unga oerfarna statsråd har jag beslutat att uppträda som förebild och höjt deras arvoden.

Fast jag brukar säga till Gabriel Wikström att han borde klippa sig och skaffa ett riktigt jobb. Och då menar jag svetsjobb!

(APPLÅDER)

För att vår nya jobbagenda ska fungera måste vi satsa på ett riktigt kunskapslyft. Regeringen har också en särskild kunskapslyftsminister. Hon heter A...– ja, vad heter hon? Jag har ju så många ministrar att hålla ordning på och kunskapslyfta.

Jag har i alla fall satt Åsa Romson i en studiecirkel på ABF om Andra Världskriget.

Sverige har en otrolig styrka i vår vilja till samarbete och samförstånd. Det gäller dock inte borgarna som spammar regeringen med tillkännagivanden. Jag har därför givit regeringskansliets IT-avdelning uppdraget att utveckla ett spamfilter.

Borgarna har attackerat mig för att jag försvarat vår alliansfrihet med att Sverige är en geografiskt fri yta mot Ryssland. Kinberg Batra ska inte komma och anklaga mig. Jag kan min geografi, jag vet att Falun inte ligger i fjällen. Jag vet att Öland är Sveriges största ö.

 

Därför bygger vi nu åter upp försvarskapaciteten på Öland. Därför, partivänner, ska vi vara alliansfria på papperet ända tills Ryssland går in i Baltikum!

Borgarna är riktigt dåliga förlorare. Är det något jag med min fackliga bakgrund kan så är det att samarbeta. Och här har jag utan resultat sträckt ut mina händer så långt och ofta att jag har tvingats gå till naprapaten. Sverige kan bättre. Jag har därför utsett en nationell samarbetssamordnare.

Så får en arbetslös gammal moderat statssekreterare ett jobb att gå till.

Så når vi full sysselsättning.

Partivänner, vi har stora uppgifter framför oss. Låt oss fortsätta prata om jobben, jobben, jobben!

(STÅENDE OVATIONER)"

 

Läs också:

Så skriver Ryssland om det svenska försvaret

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.