Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eric Erfors

Stefan Löfven skjuter jobben på framtiden

VISBY. Stefan Löfven skjuter upp mycket till en oviss framtid. Gärna till långt efter riksdagsvalet 2018.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Hans omtalade jobbmål om EU:s lägsta arbetslöshet ska nås 2020. Inte kan väl ens Löfven tro på detta längre när hundratusentals nyanlända flyktingar skriver in sig på Arbetsförmedlingen?

En statsminister kan inte komma tomhänt till Almedalen. Sålunda lanserar Löfven en plan med rubriken ”Långsiktigt reformprogram för minskad segregation år 2017-2025. Vid 2025 har det till och med hunnit hållas två riksdagsval.

Nyckeln till att mildra segregationen är förstås jobb. Arbetsförmedlingen ska därför ”få i uppdrag” att öka sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor. Hur ”uppdraget” ska kunna bidra till att skapa jobb och förbättra matchningen framgår inte av Löfvens tunna promemoria.

Den framtunga finansieringen ger också ett oseriöst intryck. 2017 ska ”reformprogrammet” få en budget på 110 miljoner, medan det år 2020 tilldelas 250 miljoner. Om nu detta program är så viktigt, varför satsas då inte de där 250 miljonerna redan nästa år?

Svaret finns sannolikt på finansdepartementet. Varje ny utgift i form av ”reform” innebär ju att statsbudgeten närmar sig utgiftstaket.

Sett till de enorma problem som finns i de svenska utanförskapsområdena är beloppen kaffepengar. Men Löfven tycker inte att vi ska resonera på det här sättet, ty han har ju lovat 10 miljarder i extra statsbidrag till kommunerna nästa år.

Det är välkommet, men helt otillräckligt.

Enligt SKL:s senaste larmrapport varnas det för kommunala skattehöjningar på närmare två kronor de närmsta åren. Fram till 2019 väntas antalet invånare i Sverige öka med 590 000 personer. Det innebär ett enormt utgiftstryck på skola, vård och omsorg.

Plus att den totala socialbidragsnotan kommer att nå nya hisnande nivåer, eftersom lite talar för att det plötsligt skulle uppstå hundratusentals nya jobb som matchar de arbetslösas kompetens.

Det är oerhört tragiskt, men jag tror att man måste vara realist

Det skulle ta ett par år, men så började partiledare Löfven att prata om behovet av ”enkla jobb”. Det är inte klarlagt vilka slags jobb han menar, mer än att han lovat minst 5 000 statliga beredskapsjobb.

Och nej, inte nu eller ens nästa år utan beredskapsjobbmålet ska nås först år, just det, 2020.

Sedan har vi regeringens omskrutna snabbspår för flyktingar in på arbetsmarknaden. Det är dock inte mycket snabbtrafik på snabbspåren. Efter ett år från starten deltar blott 1 735 personer i projektet.

Vad hände då med Stefan Löfvens andra stora jobbplan, de 32 000 traineejobben som också var Socialdemokraternas ”viktigaste” vallöfte? I maj var det 135 stycken. Men om vi bara väntar till år 2020 ska väl vallöftet från 2014 ha infriats.

Valrörelsen 2018 lär handla om den skenande arbetslösheten bland utrikes födda. Då syns de i dag osynliga flyktingarna i arbetslöshetsstatistiken. Socialdemokraterna och LO-facken måste slakta ett antal heliga kor om flyktingarna ska få riktiga jobb. Som sänkta skatter på jobb och sänkta ingångslöner.

Men det lär väl Löfven skjuta upp betydligt längre än till efter riksdagsvalet.


Läs också:

Sänk inte kraven på snabbspåren

Följ Expressen på Facebook för fler ledare och krönikor