Eric Erfors

Småföretagare på månens baksida

Med ena handen delar staten ut bidrag till småföretagare, med den andra slår man dem på käften med en skattesmäll.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Money, get away

Get a good job with more pay

And your O.K.


Det var en magisk julikväll på Björklunda, det gotländska bandet Safari spelade Pink Floyd-covers, inklusive det klassiska introt med klirret och kassaapparaten på låten Money.

Och för ägarna av pensionatet, Kenneth och Lena, handlar det just om problemet med kassaapparaten.

I mars tog paret över det charmiga 40-talspensionatet på södra Gotland och förverkligade drömmen om att starta något eget.

Utan någon som helst branscherfarenhet eller företagarbakgrund, men med entusiasm och ett brinnande musikintresse vill de blåsa nytt liv i det gamla panget.

I början av juli kom två män på besök. De presenterade sig inte utan frågade om de kunde äta lunch. Männen visade sig senare vara skatteverkets utsända kontrollanter. "Det kändes djupt olustigt att de kom hit som ett slags Stasi-människor", säger Kenneth i dag.

Kontrollanterna fann att Lena och Kenneth brustit i sitt ansvar som "näringsidkare" då de inte i tid slagit in en växelkassa på 700 kronor i kassaapparaten.

För detta lilla övertramp mot Skatteverkets alla möjliga och omöjliga paragrafer tvingas de färska småföretagarna betala en kontrollavgift på 10 000 kronor.


Detta är naturligtvis en fullständigt barock sanktion och ännu ett rekord i byråkratisk fyrkantighet. Ett litet slarvfel utan något som helst uppsåt kostar 10 000 kronor, vilket är en ansenlig summa för en liten nystartad rörelse. Var finns proportionaliteten i detta, Anders Borg?

Finansministern kan naturligtvis inte uttala sig om enskilda skattemål, men jag vet inte hur många gånger jag hört honom sjunga småföretagsamhetens lov.

Dessutom pumpar staten ut miljarder i företagsstöd som snedvrider konkurrensen. Dagen efter den fantastiska Pink Floyd-spelningen läser jag i Gotlands Allehanda om miljonregnet över gotländska småföretag inom det så kallade Landsbygdsprogrammet. Och några av mottagarna är direkta konkurrenter till Lena och Kenneth: Smakrike Krog och Logi i Ljugarn har dragit en vinstlott i bidragslotteriet och får 429 810 kronor för att bygga om krogen. Pensionat Borgvik i Katthammarsvik får 900 000 kronor för att bygga nya uthyrningsstugor. Efter dessa besked måste ägarna definitivt ha öppnat champagnen.

Money, it's a gas

Grab that cash with both hands

And make a stash


Men Lena och Kenneth befinner sig snarare på the Dark Side of the Moon. Inte en enda krona från något landsbygdsprogram, i stället en skattesmäll på 10 000 kronor för en ren struntsak.

I måndags kom också en ESO-utredning om Landsbygdsprogrammet. Författaren Ewa Rabinowicz, professor i jordbruksekonomi, är svidande i sin kritik.

Under sju år kommer totalt 36 miljarder ha pumpats ut i olika landsbygdssatsningar. Och Rabinowicz konstaterar att stödet till näringslivet domineras av stora kapitalsubventioner till enskilda företag (som de gotländska pensionaten) vars huvudsakliga effekt är att stöden tränger undan verksamheter som annars hade kommit till stånd. Kort sagt: den enes stöd kan lätt bli den andres död.

Money, it's a hit

Don't give me that

Do goody good bullshit