Eric Erfors

Sluta bidragsdopa hockeyproffsen

Modo Hockey är dunderdopad med skattemiljoner.

Hur länge ska detta fulspel bland hockeyklubbar tillåtas pågå?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Efter tre decennier i Sveriges högsta ishockeyliga tvingas Örnsköldsviks stolthet dra på sig skridskorna i Hockeyallsvenskan. Den sportsliga degraderingen i april innebär också ekonomiska konsekvenser. Budgeten för spelartruppen har bantats med 25 miljoner kronor och ett 10-tal tjänster dragits in.

Det kostar på att inte ligga i toppskiktet i denna underhållningsindustri. Men har då klubben rättat munnen efter matsäcken?

Givetvis inte. In på isen, i den av klubben ägda Fjällräven Center, glider bidragsslukaren Glufs Glufs. Att kommunen redan stöttar Modo Hockey med 15,5 miljoner per säsong fram till och med 2023 är inte tillräckligt. Nej, nu ville den anrika klubben ha ytterligare 11,8 miljoner kronor i "driftstöd" under tre år.

Miljonrullningen till Modo måste också sättas i relation till att Örnsköldsvik med sina 55 000 inte är någon storkommun. Kommunstyrelsen under ledning av Glenn Nordlund (S) bantade åtminstone Modos begäran till 6 miljoner kronor i driftstöd för säsongen 2016/17.

Politikerna ligger ändå under i matchen mot bidragsslukaren Glufs Glufs. Orsaken är att när Modo byggde sin nya arena på Framnäsudden ställde kommunen upp och lånade ut 50 miljoner kronor till klubbens arenabolag. 35,5 miljoner är kvar att amortera. Nu blir lånet amorteringsfritt i fem år och behöver inte vara slutbetalt förrän år 2039.

Örnsköldviks politiker har en hockeyklubba mot strupen: "För en framtida finansiering av arenan behövs ett lag i SHL, därför behövs ytterligare insatser för att försöka uppnå den målsättningen" skriver kommundirektören i beslutsunderlaget.

Nu är inte Örnsköldsvik ensam dopare. Det finns många andra kommuner som konstruerar mer eller mindre fantasifulla upplägg för att stötta sina lag. När bankerna inte ville låna ut pengar till Växjö Lakers arenabygge ställde kommunen upp med ett lån på hela 256 miljoner kronor.

Vård, skola, omsorg - och elithockey. Kalla det "driftsstöd"; eller vad man vill, de kommunala bidragen snedvrider konkurrensen ute på isen. Klubben har råd att rekrytera och betala en spelartrupp man annars inte hade haft pengar till. Vi kan sedan fundera på vad kommunernas blygsamt betalda undersköterskor anser om att det får vara med och betala hockeyproffsens schysta löner.

Kommunalt bidragsdopade lag. Modo förlorade mot Leksand i SHL-kvalet i våras.
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Modo förlorade i våras i direktkvalet till SHL mot Leksand, i den sjunde och avgörande matchen. Det ironiska är att i Örnsköldsvik muttrar man nu följande: "Hade inte Leksand varit så dopat med kommunala bidrag hade Modo varit kvar i SHL." Och det är på sätt och vis sant.

Leksands kommun och hockeyklubbens bolag har ju bildat skola i branschen om hur man med avancerad skatteplanering och generösa skattebetalare undviker konkurs. 2013 gick lilla Leksands Sparbank med på 25 miljoner kronor i kreditförlust. Annars hade det varit kört.

Nu spelar Leksands IF en annan match, mot Skatteverket och om miljonbelopp. Klubben anklagas för att inte ha betalt marknadsmässig hyra till arenabolaget som är ett dotterbolag till klubben.

Förvaltningsrätten gav klubben rätt. Vid en eventuell förlust ställer väl kommunen upp. Som man alltid har gjort.


Läs också: Kommuner ska inte spela på trav


Följ Expressen på Facebook för fler ledare och krönikor