Eric Erfors

Skål för den svenska spritbyråkratin

Vad vore Sverige utan svenska alkoholbyråkrater?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det hade kommit tjänstemännen vid statens Folkhälsoinstitut tillkänna att matlagningsvin sålts i en livsmedelsaffär i centrala Göteborg. Det 14-procentiga vinet var fullt drickbart, enligt reportern vid SVT:s Västnytt.

Visserligen hade Folkhälsoinstitutet inte fått några som helst indikationer på att det existerar något kinesiskt risvinsmissbruk. Men i Sverige måste ju allt detaljregleras när det gäller alkohol; det kinesiska risvinet skulle kunna motsvara ett helt dansbaneelände och riskera att slå ut en hel ungdomsgeneration.

Visserligen fanns det heller inga hopar av tonåringar utanför i de asiatiska butikerna med shopppingvagnarna fylld av risvinsflaskor.


Men en folkhälsobyråkrat tvekar aldrig vid tangentbordet. Från trycket utkom därför författning nummer 2013:1 i slutet av juli. Där fastslås att risvin och andra matlagningsviner som säljs i detaljhandeln får ha en alkoholhalt på maximalt 5 procent. Vidare ska de innehålla 15 gram salt och 1 g Capsicum (spanskpeppar) per liter.

Som om detta inte vore nog får flaskan inte rymma mer än 37,5 centiliter! Såg den nitiske folkhälsovinsbyråkraten möjligen risken för ett utbrett lådvinsmissbruk av saltat och pepprat kinesiskt risvin?

Nu är i alla fall regelverket på plats och svenska folket och folkhälsominister Maria Larsson kan andas ut: farsoten risvinsepidemin är stoppad tack vare ett rättrådigt ingripande från Folkhälsoinstitutets tjänstemän.


Sommarens andra gigantiska hot mot folkhälsan bestod i att livsmedelskedjan City Gross hänvisade och länkade sina kunder till en dansk nätbutik som säljer vinpaket till matkassarna från City Gross.

Nu har näthandel från utlandet varit laglig sedan en dom i EU-domstolen 2007 - och det är inte heller City Gross som säljer vin, men upprördheten spred sig bland landets förbudsliberaler. Carl B Hamilton (FP) - tillika styrelseledamot i det danska företagets konkurrent Systembolaget - skrev en debattartikel och krävde desperat en snabb svensk lagändring, eftersom e-handelstekniken "sannolikt skapat ett kryphål".

Men vänta nu: den så kallade Rosengren-domen i EU-domstolen fann ju att det tidigare svenska förbudet mot privatimport utgjorde en oproportionerligt långtgående importrestriktion som inte lät sig motiveras av folkhälsoskäl.

Ska regeringen driva linjen mot EU att beställningar per telefon och fax är okej, men att näthandeln absolut måste förbjudas? Framstår onekligen lite märkligt från ett land som vill profilera sig som världens mest avancerade IT-nation.


Sommarens tredje hot mot folkhälsan är uppenbarligen föräldrar som vistas i miljöer där det serveras öl.

I juli var jag med vänner på Gyllene Tiders konsert i Kalmar. Solen gassade över Fredrikskans och när vi fyra medelålders och nyktra män skulle gå in på den del av arenan där det fanns öltält blev vi stoppade av vakten. Orsak: en av mina vänner hade sin tolvåriga dotter med och inga personer under 18 år fick vistas vid öltälten. Allt enligt Kalmar kommuns utskänkningsregler, löd beskedet.


Vi som inte hade några minderåriga med oss höjde ölen mot den klarblå himlen och skålade för den svenska alkoholbyråkratin.

För är det inte egentligen fantastiskt att vi svenskar fortfarande tillåts umgås över generationerna på krogar med utskänkningstillstånd? Jag tackar folkhälsoministern för detta fullständigt unika myndigförklarande av svenska folket.