Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Eric Erfors

Rensa upp i bidragsdjungeln

Elöverkänslighet är som bekant ingen diagnostiserad sjukdom Är det då inte märkligt - eller fullständigt absurt - att Elöverkänsligas förbund tilldelas 1,7 miljoner kronor varje år i statsbidrag?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nja, staten är relativt okänslig när det gäller att dela ut bidrag till vuxna människors fritidsintressen och föreningsengagemang. Jag vill därför predika det elfte budet: Du skall icke ha begärelse till din nästas skattepengar.

Visserligen tappar Svenska kyrkan medlemmar, men det är anmärkningsvärt att organisationen Kvinnor i Svenska kyrkan, med 779 medlemmar kan kvittera ut 332 000 kronor. Om nu inte kyrkoskatten räcker till så finns det ju något som heter kollekt.

Organisationen Kvinnor Kan har blott 56 medlemmar, men kan ändå kvittera ut 222 500 kronor i statsbidrag. Det blir närmare 4 000 kronor i statligt stöd per medlem! På sin hemsida uppmanar man intresserade att bli medlemmar och betala "vår låga medlemsavgift" - 50 kronor - med hänvisning till den årliga bidragsansökan. Kan inte Kvinnor Kan höja medlemsavgiften? Försöka bli något mindre bidragsberoende?

 

Organisationen Freethem kampanjar mot människohandel. Denna bidragsentreprenör talar klarspråk. "Du gör en sjukt stor skillnad bara genom att bli medlem. För varje person som blir medlem får Freethem 100 kr av staten."

Medlemskapet är gratis och Freethem erbjuder särskilda klasslistor för att maximera antalet hundralappar från staten. Årets tilldelning blev 1,2 miljoner kronor.

Dataspelsföreningen Esport United uppger att de har 1 135 medlemmar. På hemsidan raggar man nya medlemmar med budskapet "medlemskapet är helt gratis och utan krav på deltagande." Man behöver således inte delta i föreningens aktiviteter, men uppmanas ändå att gå med. Varför? För bidragens skull naturligtvis. Föreningen får i år drygt 1,1 miljon kronor från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

 

De politiska ungdomsförbunden har historiskt ägnat sig åt en inbördes tävlan om vem som kan blåsa upp medlemstalen mest. Och SSU får nog anses ha vunnit detta mygel-SM överlägset.

Det är förstås inte den sortens politiska fostran bidragen syftar till. Men numera gör de flesta av partiernas ungdomsförbund som dataspelarna: det är bara att registrera ett gratis medlemskap på hemsidan. Att gå med i KDU, CUF, LUF, Ung Vänster och SDU kostar inte ens en chipspåse. Gratisgenerationen i Ung Pirat tar naturligtvis inte heller ut någon medlemsavgift. Ju fler registrerade "medlemmar" desto mer pengar från Bidragsmyndigheten.

 

När det inte krävs en egen aktiv betalningsinsats blir medlemskapet lika förpliktigande som att vara med i en Facebookgrupp. Och att staten inte ens uppmuntrar något mer engagerade medlemmar och kräver en lika stor medlemsinsats som bidragsinsats är talande. De politiska ungdomsförbunden har därför blivit extremt bidragsberoende. Nåja, Muf tar i alla fall 40 kronor, det vill säga motsvarande två chipspåsar, som ett moderat landstingsråd sa.

Det faktum att Fria Moderat Studentförbundet; FMSF, kämpar för en mindre stat och ett betydligt lägre skattetryck hindrar inte förbundet att leva på andras skattepengar. I år blev det hela 1,1 miljon kronor i utdelning till bidragsentreprenörerna i FMSF.

Ja, nu har jag inte nämnt något om alla möjliga projektbidrag en flitig och påläst föreningskassör kan söka.